Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osvětlovací soustavy (FEKT-LOSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LOSV - Osvětlovací soustavy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům praktické informace z oblasti návrhu, provozu a řízení osvětlovacích soustav. Studenti se dozvědí jak navrhnout osvětlovací soustavu tak aby byla uživatelsky příjemná, jaký druh světelných zdrojů a svítidel použít, a jak ji provozovat a řídit s ohledem na životní prostředí. Seznámí se s novými trendy i s ověřenými postupy, používaných při návrhu, měření a regulaci osvětlovacích soustav.

Osnova

1. Základy fotometrie, veličiny, jednotky, vztahy, čáry svítivosti, výpočty celkového světelného toku svítidel.2. Měření světelně-technických vlastností svítidel, datové formáty používané pro výměnu světelně technických dat a parametrů svítidel.3. Výpočty a návrhy osvětlovacích soustav, výpočtové metody obecně, aplikace výpočetní techniky.4. Legislativní podklady pro osvětlovací techniku, zákony, vyhlášky, normy.5. Světelné zdroje pro svítidla6. Funkce a rozdělení svítidel, základní typy optických částí, požadavky na svítidla pro dané typy světelných zdrojů, elektrické příslušenství a základní konstrukční prvky svítidel.7. Přehled nejpoužívanějších světelně-technických materiálů a jejich vlastností. 8. Základní principy při návrhu vnitřních osvětlovacích soustav, světelná pohoda, rušivé oslnění9. Denní osvětlení budov, problematika sdruženého osvětlení, základní principy návrhu10. Základní principy při návrhu venkovních osvětlovacích soustav, veřejné osvětlení, osvětlování komunikací a venkovních ploch.11. Inteligentní elektroinstalace, základní principy regulace světelného toku, řízení osvětlovacích soustav.12. Řízení vnitřních osvětlovacích soustav, moderní systémy pro řízení osvětlení, řízení VO.13. Nové trendy v oblasti světelné techniky, nekonvenční metody měření a návrhu osvětlení, posouzení energetické náročnosti osvětlovací soustavy.

Literatura

Habel, J., Dvořáček, K., Dvořáček, V.,Žák, P.: Světlo a osvětlování, FCC Public s.r.o., Praha 2013, ISBN 978-80-86534-21-3Gašparovský, D., Smola, A.: Návrh umelého osvetlenie interierov a exterierov. vyd. 1. Bratislava: slovensky, Slovenský elektrotechnický zväz - Komora elektrotechnikov Slovenska, Slovenská komora stavebných inžinierovIES Lighting Handbook 10th edition, Illuminating Engineering, New York, Society of North America 2012IES Lighting Handbook 9th edition, Illuminating Engineering, New York, Society of North America 2000Helwitt, H.,Vause, A.S.: Lamps and Lighting, British Lighting Industries Ltd. 1966Elenbaas, W.: Light Sources, Philips Technical Library, 1972

Požadavky

Jsou požadovány znalosti z ukončeného bakalářského studia. Znalosti světelné techniky získané v základním kurzu Světelná technika výhodou.

Garant

Ing. Jan Škoda, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Škoda, Ph.D.