Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová podpora lékařské diagnostiky (FEKT-LPDG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LPDG - Počítačová podpora lékařské diagnostiky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci v problematice počítačově podporované diagnostiky v medicíně s prvky umělé inteligence a navrhování jednoduchých diagnostických systémů pro použití v medicíně.

Osnova

1. Úvod do expertních systémů, umělá inteligence.2. Pravděpodobnostní usuzování v medicíně, diagnostické testy.3. Pravděpodobnostní testy, kvalita testů, šance, Bayesův teorém.4. Předtestová a potestová pravděpodobnost, senzitivita a specificita, rozhodovací stromy.5. Reprezentace znalostí, produkční pravidla.6. Logika v reprezentaci znalostí, Vennovy diagramy, výroková logika.7. Inference, modus ponens.8. Prokazování tvrzení, rezoluční pravidlo.9. Příklady rezoluce.10. Neurčitost a nepřesná inference.11. Fuzzy množiny.12. Fuzzy logika.

Literatura

Giarratano, J., Riley, G.: Expert Systems. Principles and Programming. PWS-Publishing Company, Boston, 632 str., 1998. (EN)Nguyen, H. T., Walker, E. A.: A First Course in Fuzzy Logic. CRC Press, 1997. (EN)Krishnamoorthy, C. S., Rajeev, S.: Artificial Intelligence and Expert Systems for Engineers. CRC Press, 1996. (EN)Provazník, I., Kozumplík, J. Expertní systémy. Brno: VUTIUM, 1999. ISBN 8021414863 (CS)

Požadavky

Student by měl být schopen vysvětlit základní principy pravděpodobnostního počtu, měl by znát základní pojmy zpracování dat a měl by ovládat základní znalosti z databázových systémů. Obecně jsou požadovány znalosti matematiky na úrovni bakalářského studia.

Garant

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.