Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové a komunikační sítě (FEKT-LPKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LPKS - Počítačové a komunikační sítě, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se strukturou, architekturou a mechanismy fungování počítačových a komunikačních sítí a naučit je praktickým postupů při jejich návrhu a konfiguraci.

Osnova

Přednášky:1. Základní pojmy, kategorizace, struktura a modely sítí (RM OSI, TCP/IP). 2. Základní aplikační služby, HTTP, FTP, SMTP, DNS.3. Transportní vrstva, komunikační protokoly, implementace UDP a TCP.4. Síťová vrstva, matematická teorie směrování, protokol IP.5. Linková a fyzická vrstva, základní mechanismy přenosu dat, kódování, protokoly.6. Přenosová média, srovnání, základní charakteristiky.7. Lokální sítě I. Topologie, přístup ke sdílenému médiu. Norma IEEE 802.8. Lokální sítě II, rozbor variant sítě Ethernet jako dominující technologie (100Mbs - 100Gbs). Rozbočovače, přepínače, VLAN, řízení toku, QoS v LAN, STP.9. Bezdrátové sítě 802.11.10. Vysokorychlostní technologie, fotonické sítě.11. Multimediální služby, RTP, VoIP, QoS v sítích IP.12. Bezpečnost, šifrovací metody, integrita, certifikace, SSL.13. Síťový management, SNMP.Počítačová cvičení:1. Komunikace protokolem UDP, sledování provozu.2. Bezpečnost, firewall - konfigurace, NAT, virtualizace.3. Směrování a adresace v sítích IP.4. Implementace síťového rozhraní ve vestavěných systémech, OpenWrt.5. Systém doménových jmen DNS.6. IPv6.Laboratorní cvičení:1. Strukturovaná kabeláž, fyzická vrstva.2. Vlastnosti rozbočovačů a přepínačů, prioritní mechanismy.3. Konfigurace VLAN, bezpečnost na linkové vrstvě.4. Přístupový bod 802.11, konfigurace, zabezpečení.5. VoIP, konfigurace telefonu a ústředny, subjektivní testy.6. Protokol TCP/IP, makroskopické chování (reakce na chyby a zpoždění).

Literatura

KOLKA, Z.: Počítačové a komunikační sítě. Brno: VUT v Brně, skripta, 2012. (CS)DOSTÁLEK, L. - KABELOVÁ, A.: Velký průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS. Computer Press, Brno, 2008. (CS)KUROSE, J. F., ROSS, K.W.,Computer Networking, 6th edition. USA:Pearson, 2012 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány základní znalosti matematiky (teorie pravděpodobnosti) a teorie informace (Shannonův teorém, chyby při přenosu, kódy).

Garant

prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka

Vyučující

prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka