Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové návrhové systémy (FEKT-LPNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LPNS - Počítačové návrhové systémy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci v oblasti problematiky počítačového návrhu DPS s využitím databázových systémů pro správu knihovních prvků, pokročilých interaktivních a automatických nástrojů pro návrh DPS.

Osnova

1. Orcad - úvod do problematiky, návrhové prostředí, práce s editorem schémat 2. CIS (component information systém), správa knihovních prvků, tvorba rozpisky materiálu, vytváření verzí a variant3. Práce s editorem schémat, tvorba netlistu, propojení s programem Pspice 4. Simulace v prostředí OrCAD PSpice, nastavení parametrů5. Návrh desek v programu Orcad PCB Editor, editační příkazy, interaktivní nástroje6. Pokročilé nastavení PCB Editor, automatické nástroje, propojení na autorouter7. Vytváření výstupní dokumentace pomocí nástrojů systému Orcad PCB Editor 8. Editor schemat Pads Logic, prostředí, zásady kreslení schématu, editační možnosti, tvorba netlistu9. Pads Layout, úvod do problematiky, prostředí, postup při návrhu desky, zhotovení obrysu desky, natažení netlistu10. Pads Layout, rozmístění součástek, kreslení spojů, návrh desky bez netlistu, kontrola návrhu, Import a export změn z Pads Logic, výstupy, slovník pro pcb11. PADS Router, prostředí, vazby mezi routerem a návrhem DPS, zásady použití routeru, příklady automatického routování, typy routovacích kol, nastavení routovacích možností autorouteru12. Technologické výstupy, tvorba osazovacího výkresu, nepájivé masky, masky pro nanášení lepící pasty. Gerber data ve formátu 274X, možnosti zobrazení gerber dat.13. Propojení PADS programů s dalšími CAM programy, práce v prostředí BluePrint, CAM350, dotazy a odpovědi

Literatura

Referenční přiručky SW produktů. (EN)NOVÁK, V.; BAČA, P. Pocitacove_navrhove_systemy_S+ P. Pocitacove_navrhove_systemy_S+ P. Brno: 2007. (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:- využít programové prostředky systémů PADs a OrCad pro návrh schémat a desek plošných spojů- využít návrhová pravidla při návrhu obvodového schématu

Garant

doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Bača, Ph.D.doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D.