Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektové řízení inovací (FEKT-LPRI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LPRI - Projektové řízení inovací, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Poznat, osvojit a používat:- metodické a SW nástroje projektového řízení, postupy tvorby a řešení inovací při plánování, přípravě a realizaci změn obecně, a při formulování a řešení technických (výrobkových a procesních) inovací konkrétně. - postupy metodiky Tvorby a Řešení inovačních až invenčních zadání (TRIZ) a její sw podporu Goldfire Innovator pro analýzz, syntézu a dohledávání dat/znalostí.

Osnova

Projekty, řízení, inovace. SW a expertní podpora projektu a inovačního procesu. Literatura. Profesní národní a světové (EU, USA) organizace. Aplikace ve studiu (sem. a dip. projekt), v průmyslové praxi, v komisích EU. Projekt změny: plán, realizace, koordinace, rozsah, čas, náklady, jakost, lidé, komunikace, rizika, vztahy. Cíl, účel, výstupy, činnosti, zdroje, kontrola, řízení, prezentace výsledků. Počítačová podpora projektového řízení inovačních změn. Příprava a informace. Analýza zdokonalovaného objektu (výrobku nebo procesu): komponenty, struktura, funkce, parametry. Lokalizace nežádoucích efektů v objektu. Příčinně následkové řetězce. Kontrola správnosti formulace funkcí. Stupně plnění funkcí. Diagnóza nákladovosti, problémovosti a funkčnosti prvků. Proč změnit? Tendence rozvíjení techniky. Směry inovací. Snižování nákladů. Doplňkové funkce. Tendence rozvoje technických systémů, nerovnoměrnost rozvoje prvků v technickém systému - zdroj problémů v technice. Zvyšování konkurenceschopnosti slučováním alternativních systémů. Výsledek analýzy: Formulace správných (aktuálních) zadání a správně (konkrétně) formulovaných zadání v podobě CO a PROČ v objektu inovovat, jak srozumitelně sepsat návrh (projekt) změny. Metody řešení technických problémů. Formulování problému do podoby typových úloh. Řešení technických rozporů v technických problémech heuristickými postupy. Řešení fyzikálních rozporů v technických problémech separačními postupy. Vazby konfliktu látek a polí v problému a standardní vzorce potřebné změny vazby. Technická potřeba (funkce) a fyzikální, chemické a geometrické efekty pro její realizaci. Výsledek syntézy: Návrhy (koncepty, ideje) řešení inovačních úloh (rozporů, modelu, funkce). Expertní systém Goldfire Innovator, počítačová podpora nejen metodiky TRIZ tvůrčího technika. Uplatnění podpory v inovační praxi USA, Japonska, Evropy a ČR. Verifikace navržených variant řešení v konfrontaci s www stránkami a patentovými databázemi. Sémantická technologie vyhledávání. Praktické využití projektového řízení změn ve studiu (projekty), v inovační praxi firem, v programech EU.v programech EU.

Literatura

Milton Rosenau: Řízení projektů. Computer Press, Praha, 2000Pitra, Z.: Management inovačních aktivit, Prof. Publisching, 2006Andrejsek, K., Beneš,J.: Metody řešení technických problémů, SNTL, 1984Tidd, J., Bessant, J., Pavitt, K.: Řízení inovací, Computer Press, Brno, 2007Devojno, I.: Zdokonalování technických systémů metodami TRIZ, skripta VUT, Brno, 1996

Požadavky

Z oblasti logiky by měl být student schopen:- používat základní metody myšlení (indukce, dedukce, abstrakce, konkretizace, ...)Jsou požadovány odborné znalosti na úrovni bakalářského studia, obhájený SP1, obhájená BP.Student, který si zapíše předmět MPRI, by měl být znát:Odborné téma zadaného SP2 a DP, na kterých bude aplikovat témata osvojovaná v předmětu MPRI - sběr informací (patenty, dep web, odvětvové), - analýza zájmového objektu, - řešení inovačních zadání/invenčních úloh, - verifikace navrtžených varinat řešení,- softwarovou podporu Goldfire Innovator (podpora analýzy, syntézy, datamining, knowledge mining, databáze patentů, sémantický procesor, vícekriteriální hodnocení variant).

Garant

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.