Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiolokační a radionavigační systémy (FEKT-LRAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LRAR - Radiolokační a radionavigační systémy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s moderní radiolokační a radionavigační technikou, teorií radiolokace a navigačními metodami využívajícími elektronické prostředky.

Osnova

1. Definice radiolokace, typy radarů a jejich aplikace, taktické a technické parametry radiolokátorů, pracovní kmitočty radarů, blokové schéma primárního impulsního radaru2. Detekce radiolokačních signálů v šumu, pravděpodobnost detekce, integrační zapracování radiolokačních pulsů, charakteristiky radiolokačních cílů, efektivní odrazná plocha a její fluktuace, koeficient odrazu plošných cílů, odrazivost v objemových cílech, efekty rušivých cílů3. Radiolokační rovnice, dosah primárního a sekundárního radaru, vliv šíření elmag. vln na činnost radiolokátoru, metody snímání prostoru, antény radarů, anténní řady a elektronické vychylování svazku4. Technologie elektronických systémů radarů, vysokofrekvenční výkonové aktivní prvky pro vysílače radarů, přijímače radarů, duplexery, fázovače pro anténní řady, signálové procesory, zobrazovače radiolokační informace5. Signály v radiolokaci, efekty pohyblivých cílů, funkce neurčitosti, vnitropulsní modulace, metody indikace pohyblivých cílů, radary se syntetickou aperturou, prezentace a distribuce radiolokační informace6. Systémy primárních a sekundárních radarů, letištní přehledové radary, říční a námořní radary, zahorizontální radary, antikolizní systémy, meteorologické radary, čidla pohybu, výškoměry, ground-penetrating radary, radarový průzkum země, radary pro vojenské systémy, sonary7. Pasivní radiolokace, metody směroměrné, časoměrné, interferometrické systémy, pasivní radary pro vojenské aplikace, dálkový průzkum vesmíru, RFID systémy8. Základní úkoly, prostředky a výpočty v navigaci, geodetické souřadné soustavy, mapy a projekce, radionavigační systémy s AM, PM, FM a IM9. Systémy pro řízení letového provozu, přístrojové zabezpečení dálkových letů a přistávání za ztížených meteorologických podmínek, NDB, VOR, ILS, MLS10. Globální družicové navigační systémy, metody, principy, GPS-NAVSTAR, GALILEO, GLONASS, BEIDOU, QZSS11. GPS přijímače, architektura, algoritmy výpočtu polohy a času, komunikační protokoly12. Rozšířené navigační systémy, aplikace družicových navigačních systémů, systémová řešení13. Exkurze na středisku Řízení letového provozu nebo RAMET Kunovice, ERA a ELDIS Pardubice

Literatura

SKOLNIK, M. I. Introduction to Radar Systems. 3rd ed. McGraw-Hill, 2001. (EN)BEZOUŠEK, P., ŠEDIVÝ, P. Radarová technika. 1. vyd. Skriptum FEL, ČVUT v Praze, 2004. (CS)KAPLAN, E. D., HEGARTY, C. J. Understanding GPS Principles and Applications. 2nd ed. Artech House, 2006. (EN)RICHARDS, M. A. Fundamentals of Radar Signal Processing. 1st ed. McGraw-Hill, 2005. (EN)LEVANON, N., MOZESON, E. Radar Signals. 1st ed. John Wiley and sons, 2004. (EN)MAHAFZA, B. R. Radar Signal Analysis and Processing Using Matlab. 1st ed. CRC Press, 2009. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, doporučené jsou znalosti vysokofrekvenční a mikrovlnné techniky a rozšířené znalosti číslicového zpracování signálů.

Garant

doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D.