Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Robotika (FEKT-LRBT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LRBT - Robotika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se současným stavem a vývojem v oblasti robotiky. Seznámit studenty se základními vlastnostmi robotických systémů a připravit je na obsluhu,údržbu a zavádění takových systémů.

Osnova

1. Robotika - úvod, rozdělení, vymezení pojmů.2. Pokročilé snímače v mobilní robotice - měření vzdálenosti - laserové skenery (TOF-2D, 3D), inerciální snímače. 3. Sebelokalizace v mobilní robotice - GNSS (GPS, Glonass, Galileo). 4. Mapy prostředí - Robot Evidence Grids (occupancy grids včetně datové fúze), stromy - 8tree. 7. Spolupráce člověk - robot, teleprezence. 8. Kooperující roboty, robotické soutšže. 9. Netradiční pohony v robotice. 10. Prvky a struktura mobilních robotů (MR). Modely a řízení některých kinematických struktur MR. 11. Prvky a struktura stacionárních průmyslových robotů. Kinematické konfigurace průmyslových robotů. 12. Kinematika stacionárních robotů. Řešení inversní kinematické úlohy. Singularity. 13. Dynamika. Rovnice pohybu. Plánování dráhy. Řízení v kartézském souřadnicovém systému, řízení v kloubovém souřadnicovém systému. Praktické ukázky programování manipulátoru.

Literatura

Spong,M.-Vydyasagar,M.:Robot Dynamics and Control. J. Willey,1989 (EN)Laumond J.P.:Planning Robot Motion. Springer 1997 (EN)Šolc,F.,Žalud,L.:"Základy robotiky", (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Luděk Žalud, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Luděk Žalud, Ph.D.