Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Směrové a družicové spoje (FEKT-LSDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LSDS - Směrové a družicové spoje, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vysvětlit studentům specifika rádiové komunikace v pozemních směrových spojích a v družicových spojích, seznámit je s problematikou pohybu a konstrukce družic, naučit je vyhodnotit energetickou bilanci daného spoje a popsat základní rysy významných komunikačních systémů v této oblasti.

Osnova

1. Úvodní informace, historie směrových a družicových spojů2. Všeobecný popis směrového spoje3. Šíření elektromagnetických vln4. Komunikační rovnice5. Družicové spoje – dráhy komunikačních družic6. Energetická bilance družicového spoje – základní rozbor7. Celková energetická bilance8. Šíření družicových signálů9. Typy přenášených signálů10. Technologie družic11. Družicové komunikační systémy12. Družicová navigace13. Výzkumné a experimentální družice

Literatura

KASAL, M. Směrové a družicové spoje. Skripta FEKT VUT, dotisk 2007. ISBN 80-214-2496-6. (CS)MARAL, G., BOUSQUET, M. Satellite Communications Systems. Chichester, West Sussex: John Wiley&Sons Ltd., 1993. ISBN 978-0-470-71458-4. (EN)PRATT, T., BOSTIAN, C., ALLNUTT J. Satellite Communications. Hoboken: John Wiley&Sons Ltd., 2003. ISBN 04-713-7007-X. (EN)

Požadavky

Student, který se zapíše do předmětu, by měl být schopen vysvětlit základní principy šíření elektromagnetických vln ve volném prostoru a v atmosféře, popsat strukturu obecného digitálního komunikačního systému, popsat principy základních operací digitálního zpracování signálů (kódování, modulace), používat logaritmického vyjádření poměrů a úrovní výkonů, napětí a proudů, charakterizovat vlastnosti a požadavky na přijímací a vysílací části komunikačních systémů.

Garant

prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.