Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavba elektrických strojů (FEKT-LSES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LSES - Stavba elektrických strojů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními předpoklady a postupy při návrhu elektrických strojů.

Osnova

Přednášky1. Základní funkce, použití, provoz a pracovní podmínky elektrických strojů.2. Materiálové a energetické vstupy využívané při návrhu elektrických strojů, patentové rešerše.3. Netradiční metody používané při diagnostice a návrhu elektrických strojů a zařízení.4. Postup při návrhu třífázového transformátoru.5. Návrh třífázového asynchronního motoru všeobecného použití.6. Návrh stejnosměrného stroje s klasickým buzením.7. Postup při návrhu synchronního stroje.8. Návrh obecného systému a elektrického stroje s permanentními magnety.9. Návrh speciálních elektrických strojů a inovace konstrukce elektrických strojů.10. Vinutí elektrických strojů, chlazení a ventilace elektrických strojů a zařízení.11. Problematika komutace elektrických strojů s komutátorem.12. Problematika kluzného kontaktu u elektrických strojů s kroužky.13. Využití moderních numerických metod a genetických algoritmů při návrhu elektrických strojů a zařízení.Laboratorní cvičení:- Seznámení s různými konstrukcemi elektrických strojů a jejich pracovními podmínkami.- Prezentace a ukázky dostupných materiálů používaných v konstrukci elektrických strojů. - Návrh a ověření parametrů systému s permanentními magnety.- Návrh a realizace jednoduchého vinutí na modelu elektrického stroje.- Měření charakteristik zadaného ventilátoru elektrického stroje.- Měření úrovně komutace a posuzování její kvality.- Posuzování vybraných parametrů kluzného kontaktu.- Ukázky netradičních diagnostických a vědeckých metod.- Exkurze do vybraného závodu v ČR.Cvičení odborného základu:- Návrh vybraných částí transformátoru.- Řešení individuálních návrhů třífázového asynchronního motoru.- Řešení individuálních návrhů stejnosměrného stroje.- Návrh budicího obvodu synchronního stroje.

Literatura

VESELKA,F.: Stavba elektrických strojů a přístrojů I, Návrhy základních elektrických strojů. Skriptum FEKT VUT v Brně, připraveno k vydáníVESELKA,F.: Stavba elektrických strojů II, Praktické využití netradičních vědeckých metod ke studiu a inovaci elektrických strojů a zařízení. Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, ISBN 978-80-7204-622-5, Brno 2008VESELKA,F., VALOUCH,V.: Laboratoře elektrických strojů a přístrojů II. Skriptum FEKT VUT v Brně, CERM, s.r.o. Brno, Brno 2008VESELKA,F., MIKULČÍK,A.: Speciální technologie. Skriptum FEKT VUT v Brně, CERM, s.r.o. Brno, Brno 2008VESELKA,F.,CHMELÍK,K.: Kluzný kontakt v elektrických strojích. Nakladatelství KEY Publishing, Brno 2007, ISBN 978-80-87071-59-5VESELKA,F.: Stavba elektrických strojů a přístrojů, Asynchronní stroje. ÚVEE FEKT VUT v Brně, GEPARD International, s.r.o., Brno 2010KOPYLOV,I.,P. a kol.: Stavba elektrických strojů. SNTL, Praha 1988, 688 stran, typové číslo L25-C3-IV-41f/58667, první vydáníCIGÁNEK,J.: Stavba elektrických strojů, SNTL 1958

Požadavky

- Vysvětlit princip působení jednotlivých strojů,- Ovládat matematické operace s komplexními čísly,- Aplikovat základní poznatky z materiálového inženýrství,- Aplikovat základní poznatky z Tvorby technické dokumentace a mechaniky,- Aplikovat základní zákony elektrotechniky.

Garant

doc. Ing. František Veselka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. František Veselka, CSc.