Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Signálové procesory (FEKT-LSPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LSPR - Signálové procesory, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s architekturou a základními vlastnostmi signálových procesorů s pevnou a pohyblivou čárkou, popsat způsob programování v asembleru a uvést souvislost s vyššími programovacími jazyky. Je uvedena implementace algoritmů lineární a adaptivní číslicové filtrace a spektrální analýzy s FFT.

Osnova

1. Dělení signálových procesorů do generací, společné vlastnosti signálových procesorů, von Neumannova a harvardská architektura, paralelní architektura a architektura VLIW.2. Formáty zobrazení čísel, formáty záporných čísel, vlastnosti signálových procesorů s pevnou řádovou čárkou.3. Architektura signálových procesorů firmy Texas Instruments řady TMS320C6400, jádro procesoru, funkční jednotky, registry, specifické instrukce.4. Adresovací jednotka, modulo adresování, bitově reverzní adresování.5. Instrukční soubor, zápis programu v asembleru.6. Návaznost na vyšší programovací jazyky, vývojová prostředí, intrinsic funkce, pragma příkazy.7. Řadič programu, časový popis činnosti, zřetězené zpracování instrukcí.8. Vliv kvantování na vlastnosti číslicových filtrů, mezní cykly, úprava číslicových filtrů pro signálové procesory.9. Implementace číslicových filtrů typu FIR a IIR v signálových procesorech.10. Generace harmonického signálu a harmonická analýza, Goertzelův algoritmus, implementace algoritmu rychlé Fourierovy transformace.11. Periferie na čipu, řadič DMA, obsluha přerušení.12. Sběrnice, připojení vnějších prvků.13. Signálové procesory s pohyblivou řádovou čárkou.

Literatura

MITRA, S.K., KAISER, J.F.: Handbook for Digital Signal Processing. John Wiley & Sons, New York 1993. ISBN 0-471-61995 (EN)SMÉKAL, Z., VÍCH, R.: Signal Processing on Digital Signal Processors (Zpracování signálů se signálovými procesory). Radix spol. s.r.o, Praha 1998. ISBN 80-86031-18-7 (In Czech) (CS)SHENOI, K.:Digital Signal Processing in Telecommunications,Prentice-Hall, New Jersey, 1995, ISBN 0-13-096751-3 (EN)HEATH, S.:Multimedia & Communications Technology,Focal Press, Oxford, 1996, ISBN 0-240-51460-2 (EN)Smékal, Z., Sysel, P. Signálové procesory. 1. vydání. Praha: Sdělovací technika, 2006. 283 s. ISBN 80-86645-08-8 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány základní znalosti z oblasti číslicového zpracování signálů a mikroprocesorové techniky. Student by měl být schopen:- popsat funkce základních bloků mikroprocesorového systému (procesor, paměť, vstupně/výstupní obvody, atd.),- vysvětlit základní příkazy jazyka ANSI C,- aplikovat základní příkazy jazyka ANSI C a implementovat jednoduchý program,- vypočítat vyjádření čísel v různých číselných soustavách (binární, hexadecimální,- vysvětlit průběh vzorkování spojitého signálu,- vysvětlit význam stability systému,- aplikovat Fourierovu transformaci.

Garant

Ing. Petr Sysel, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Sysel, Ph.D.