Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Služby telekomunikačních sítí (FEKT-LSTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LSTS - Služby telekomunikačních sítí, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům rozšířenou orientaci ve službách komunikačních sítí, podat ucelený přehled o IPv6 se zaměřením na kvalitu služby QoS a rozebrat prioritní směrování v síťových prvcích.

Osnova

1. Služby poskytované soudobými komunikačními sítěmi. 2. Technologie související se službami xDSL (ADSL, SDSL, HDSL, VDSL) včetně teoretického rozboru. 3. Služby ISDN. Základní i primární přístup, referenční model účastnické přípojky ISDN, strukturu rámce na rozhraní S0, napájení terminálů. 4. Asynchronnímu přepravnímu způsobu ATM. Princip ATM, třídy služeb, buňka ATM a vrstvový model. 5. Signalizační systém SS7. Vlastnosti SS7, signalizační síť, výstavba SS7, část přenosu zpráv MTP, uživatelské části, dynamické směrování v síti, management SS7.6. Internet protokol verze 6, návaznost na IPv4. 7. Kvalita služeb QoS.8. IP a ATM, komunikační principy.9. Principy fungování aktivních síťových prvků - směrovačů, přepínačů a služby, které v síti poskytují. 10. Layer 3 switching, peer-to-peer multilayer mapping, integrace ATM/IP, nespojově orientovaná služba, clasical IP over ATM (CLIP) a jeho další vývoj.11. Emulace LAN, private network - to - network interface (PNNI). 12. Umělá inteligence pro řízení priorit v síťových prvcích. 13. Přenos dat a s tím související služby po energetické síti a kabelové televizi.

Literatura

ŠKORPIL,V.: Služby telekomunikačních sítí. VUT, Brno 2014.SIEGMUND, G., PRAGER, E.: ATM-technika pro širokopásmové sítě ATM. Hutig-Beneš, Praha 1997 .BLUNÁR,K., VACULÍK,M.: Digitálne siete integrovaných služeb, VŠDS, Žilina 1996.ODOM,W., HEALY,R., MEHTA,N. Směrování a přepínání sítí. CPress, Brno 2009.STARR, T., CIOFFI, J.M., SILVERMAN, P.J.: Understanding Digital Subscriber Line technology. Prentice Hall, London 1999.BLACK, V.: Voice over IP. Prentice Hall, London 2002.GRIFFITHS, J.M.: ISDN Explained. John Wiley, New York 1999.GILLESPIE, A.: Broadband Access, Technology, Interfaces and Management. Artech House, London 2001.

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:- vysvětlit základní pojmy konvergovaných komunikačních sítí,- definovat vlastnosti sítí typu Ethernet, - pojmenovat zákonitosti IPv4,- vyjádřit vlastnosti multimediálních služeb,- aplikovat znalosti z povinného předmětu Teoretická informatika. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.