Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do environmentalistiky (FEKT-LUEN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LUEN - Úvod do environmentalistiky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům technických oborů pohled na problematiku životního prostředí a koncept udržitelného rozvoje očima environmentalistů.

Osnova

1) Stav světa a problémy lidstva. Vývoj vztahů ekonomického rozvoje, životního prostředí a společnosti.2) Nárůst globálního povědomí o neudržitelnosti rozvoje a následné reakce - Zpráva Římského klubu (1972), Zpráva komise UNCED Our Common Future, (1978), Konference UNCED Rio de Janeiro (1982). World Summit Johannesburg (2002) a další vývoj.3) Indikátory udržitelnosti na úrovni OSN, ČR a měst.4) Významné globální dokumenty a mezinárodní závazky České republiky v ochraně životního prostředí, vztahující se k trvale udržitelnému rozvoji (Dokumenty Konference UNCED Rio de Janeiro 1992, Agenda 21, Montrealský protokol, Basilejská úmluva, Kjótský protokol a navazující dokumenty, Charta Země aj.5) Politika EU a České republiky ve vztahu k udržitelnému rozvoji, významné úmluvy6) Principy a strategie čistší produkce – materiálové a energetické bilance a toky. Minimalizace odpadů, prevence emisí. Přechod od řešení „na konci potrubí“ k řešení „u zdroje“, tj. v designu, plánování a provozní kontrole. 7) Realizace čistší produkce. Analýza životního cyklu (LCA) výrobku, resp. investičního celku od těžby surovin po likvidaci, resp. uložení nerecyklovatelného zbytku. Změna surovin, změna výrobku, změna výrobní technologie. 8) Environmentální řízení podniku a nástroje udržitelné výroby: čistší produkce, BAT, environmentální řídící systém (EMS), environmentální řídící a auditorské schéma (EMAS) a integrovaný systém řízení.9) Ekonomické a právní aspekty čistší produkce. Čistší produkce a tržní prostředí.10) Udržitelná spotřeba a zelené úřadování.11) Princip předběžné opatrnosti v historické perspektivě a v mezinárodních úmluvách.

Literatura

Bittner, M. Úvod do udržitelného rozvoje, 2013, Masarykova univerzita, ISBN 978-80-210-6622-9Moldan, B. Podmaněná planeta, 2009, Univerzita Karlova v Praze, ISBN 978-80-246-1580-6Meadows a kol., Limits to growth - The 30-year update, 2004, Earthscan, ISBN 978-1-84407-144-9Homer-Dixon, T. The upside of down, 2006, Souvenir Press, ISBN 978-0-285-63794

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

RNDr. Mgr. Michal Bittner, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Mgr. Michal Bittner, Ph.D.