Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické informační systémy (FEKT-LZIS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-LZIS - Zdravotnické informační systémy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu poskytnout studentům základní orientaci v problematice specifikace lékařských dat z hlediska jejich zpracování diagnostickými systémy a zdravotnickými informačními systémy, poskytnout informace o struktuře jejich reprezentace, o jejich úloze v diagnostických systémech a koncepci medicínských informačních systémů.

Osnova

1. Organizace českého zdravotnictví a zdravotní péče, informační systémy.2. Databázové systémy, databázové modely. 3. Počítač jako součást diagnostických, terapeutických a správních systémů. 4. Nemocniční informační systémy.5. Nemocniční informační systémy na bázi centralizované nebo distribuované databáze.6. Počítačový pacientský záznam, medicínská data.7. Elektronický zdravotní záznam - koncept e-Health.8. Komunikace mezi různými informačními systémy, datové standardy.9. Zásady výstavby nemocničních informačních systémů.10. Bezpečnost dat, specifika etiky v medicínských informačních systémech.11. Účtování zdravotní péče.12. Plánovací systémy, vyvolávací systémy.13. Manažerské informační systémy.

Literatura

van Bemmel, J.H. (ed.): Yearbook of Medical Informatics. Schattauer, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000. (EN)Gardarin, G: Relational Databases and Knowledge Bases. Addison Wesley Co., 1999. (EN)Pokorný, J.: Databázové systémy a jejich použití v informačních systémech. Academia, Praha, 1992. (CS)MUNZ, J. Informační technologie ve zdravotnictví - Informační systémy. ČVUT Praha, 2011. ISBN 978-80-01-04720-0. (CS)ŠPUNDA, M., DUŠEK, J. a kol. Zdravotnická informatika. Karolinum, Praha, 2007. (CS)

Požadavky

Student by měl být schopen vysvětlit základní principy zpracování dat, měl by znát základní pojmy zdravotnických procesů a měl by ovládat základní znalosti z databázových systémů. Obecně jsou požadovány znalosti matematiky na úrovni bakalářského studia.

Garant

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D.