Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální lékařská a ekologická technika (FEKT-MALE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MALE - Speciální lékařská a ekologická technika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní informace o ultrazvukových chirurgických zařízeních, vkv diatermii a hypertermii, urychlovačích elektronů a hadronů, gama noži, drtičích konkrementů a laserech v lékařství. Dále jsou probírány mimotělní oběhy krve kardiopulmonální a renální, ventilační systémy, systémy intervenční kardiologie, defibrilátory, operační roboty, náhrady orgánů a biochemické automaty.

Osnova

1. Základy ultraakustiky a principy chirurgických aplikací ulktrazvuku.2. VKV diatermie a hypertermie, radiofrekvenční ablace.3. Radioterapie urychlenými elektrony a hadrony.4. Gama nůž.5. Drtiče konkrementů ESWL a PEK.6. Aplikace laserů v lékařství.7. Kardiopulmonální mimotělní oběh krve. Ventilační systémy.8. Hemodialýza, hemofiltrace, plasmaferéza.9. Intervenční kardiologie CARTO, NAVX.10. Náhrady orgánů. 11. Operační roboty.12. Externí a implantabilní defibrilátory.13. Biochemické automaty.

Literatura

Bronzino J.D. et al.: The Biomedical Engineering Handbbok. Academic Press, San Diego 1988 (EN)Kline et al.: Handbook of Biomedical engineering. Academic Press, San Diego 1988. (EN)Rozman J. a kol.: Elektronické přístroje v lékařství. Academia, Praha 2006Rozman J.: Terapeutická technika. VUT FEI, Brno, 2000

Požadavky

Student, který si zapíše tento předmět by měl být schopen :- vysvětlit základní principy fyzikálních polí,- ovládat základy fyzikální chemie,- ovládat základní principy a zákony elektrotechniky,- interpretovat základní jednotky fyzikálních veličin,- ovládat základy biologie a fyziologie člověka,- ovládat základy biochemie.Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Jiří Rozman, CSc.

Vyučující

Ing. Oto Janoušek, Ph.D.doc. Ing. Jiří Rozman, CSc.