Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návrh antén a rádiových spojů (FEKT-MASV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MASV - Návrh antén a rádiových spojů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními typy antén, jejich použití a technickém návrhu, a dále s principy návrhů rádiových spojů.

Osnova

1. Základní pojmy z teorie antén, analýza antén.2. Vyzařování elektromagnetických vln, teorie lineárních antén.3. Vyzařování anténních soustav, lineární antény pro vybraná kmitočtová pásma.4. Mikropáskové antény.5. Trychtýřové antény, reflektorové antény.6. Štěrbinové antény, širokopásmové antény.7. Antény pro speciální aplikace, pomocné obvody antén. 8. Materiály pro anténní techniku, konstrukce a výroba antén, měření antén.9. Šíření rádiových vln, užití kmitočtového spektra, podmínky rádiového spojení, základní koncepce návrhu rádiového spoje.10. Šíření rádiových vln v blízkosti povrchu Země, povrchová a prostorová vlna.11. Mobilní rádiová komunikace, modely šíření vln v makrobuňkách, mikrobuňkách a pikobuňkách, šíření vln uvnitř budov.12. Vliv atmosféry na rádiové spoje.13. Mikrovlnné spoje.

Literatura

ČERNOHORSKÝ,D. a NOVÁČEK,Z.: Antény a šíření rádiových vln. Přednášky. Skriptum FEKT VUT Brno, Brno 2001 (CS)ČERNOHORSKÝ,D. a NOVÁČEK,Z. Navrhování rádiových spojů. Skriptum FE VUT Brno, Brno 1992. (CS)PECHAČ, P. Šíření vln v zástavbě. BEN, Praha 2005 (CS)BALANIS, C., A., Antenna Theory: Analysis and Design, 3rd Edition, John Wiley and Sons, New Jersey, 2005. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět by měl být schopen:- počítat s komplexními čísly;- aplikovat základní principy integrálního a diferenciálního počtu;- vysvětlit základní principy z teorie elektromagnetického pole (Maxwellovy rovnice, elementární zdroje záření, šíření rovinné a kulové vlny, šíření vlny podél vedení).

Garant

doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D.