Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové zpracování akustických signálů (FEKT-MCAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MCAS - Číslicové zpracování akustických signálů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními a pokročilými metodami simulace a postupy implementace v oblasti číslicového zpracování zvuku. Značná pozornost je věnována současným vývojovým trendům v oblasti obecného zvukového signálu se zaměřením na signál hudební.

Osnova

1. Zvuk, akustický signál a jeho základní vlastnosti, vnímání zvuku člověkem, maskování zvuku,2. Diskrétní signály a systémy, přístupy k realizaci diskrétního a číslicového systému, zvukové signály a jejich zpracování,3. Základní prostředky, metody a struktury pro realizaci DSP systémů,4. Pokročilé zpožďovací struktury, zpožďovací sítě,5. Časově invariantní a variantní kmitočtové filtry a hudební efekty,6. Systémy FIR, optimalizované algoritmy implementace FIR systému,7. Systémy IIR s variantní délkou zpožďovacího zásobníku, detektor špičkové a efektivní hodnoty, diskrétní integrátor signálu,8. Systémy pro úpravu dynamiky signálu, systém DRC, maximizer,9. Model nelineárního diskrétního systému, popis základních nelinearit a nelineárních systémů, kmitočtově závislé nelineární systémy,10. Panoramování zvukových signálů, vektorové panoramování, ambisonické panoramování, multikanálové panoramování, panoramování odražených zvukových vln.11. Simulace šíření zvukových vln, fyzikální, smyslový a aproximační přístup, kmitočtově závislá absorpce zvukových vln,12. Echogram, prvotní odrazy, následné odrazy a mnohonásobné odrazy, struktury pro simulaci poslechového prostoru,13. Restaurace akustických signálů, potlačování širokopásmového šumu, potlačování impulsního rušení v akustickém signálu.

Literatura

E. Ifeachor, B. Lervis:Digital Signal Processing,Addison WesleyU. Zolzer: Digital Audio Signal Processing, Technical University of Hamburg-Harburg, GermanyGAY, S. L. BENESTY, J.: Acoustic Signal Processing for Telecommunication. Kluwer Academic PublishersPOHLMANN, K.C.:Principles of Digital Audio. McGRAW-HILL

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

Ing. Miroslav Balík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslav Balík, Ph.D.