Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diagnostika a jištení elektrických zařízení (FEKT-MDJZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MDJZ - Diagnostika a jištení elektrických zařízení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s charakteristikami jisticích a ochranných přístrojů a jejich použitím pro jištění elektrických zařízení.

Osnova

1. Druhy a vznik poruch v elektrických zařízeních2. Parametry a charakteristiky pojistek3. Parametry a charakteristiky jističů a dalších ochranných zařízení4. Jištění vedení proti přetížení5. Výpočet zkratových proudů6. Jištění vedení proti zkratovým proudům7. Jištění motorů a motorových vývodů8. Jištění transformátorů9. Jištění polovodičů a dalších zařízení10. Selektivita jisticích přístrojů11. Ochrana před úřazem elektrickým proudem12. Ochrana proti přepětí13. Exkurze

Literatura

Tříska J.:Jištění,SNTL 1962 (CS)Franken:Jištění elektromotorů,SNTL (překlad z něm. j.) (CS)Havelka a kol.:Elektrické přístroje,SNTL 1985 (CS)Bašta a kol.: Měření na elektrických strojích, SNTL 1959 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.Požadované dílčí znalosti:- znalost řešení elektrických obvodů metodou zjednodušování a uzlových napětí- znalost účinků a výpočtu elektrodynamických sil- znalost tepelných účinků proudu v ustáleném stavu a při přechodném ději- znalost výpočtu zkratových proudů v sítích nn- znalost třídění elektrických přístrojů podle schopnosti vypínat různé elektrické proudy- znalost jevů probíhajících při rozběhu motorů- znalost principu funkce transformátoru- znalosti požadované u zkoušky dle vyhlášky 50/1978 Sb.

Garant

Ing. Jiří Valenta, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Valenta, Ph.D.