Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Distribuované systémy a sítě (FEKT-MDSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MDSS - Distribuované systémy a sítě, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout základní orientaci v oblasti seriových komunikačních rozhraní, průmyslových komunikačních sběrnic včetně základních principů funkční a informační bezpečnosti.

Osnova

1. Úvod do problematiky otevřené komunikace, ISO/OSI model.2. Funkce jednotlivých vrstev. TCP/IP model. Aktivné síťové prvky, 3. Rozhraní nejnižší úrovně, RS-232, RS-485.4. Přístupové metody.5. Sběrnice CAN a fyzické vrstvy (High speed CAN, Low speed fault tolerant CAN, Single Wire CAN).6. AS-interface. 7. AS-inetrface Safety at Work a úvod do funkční bezpečnosti.8. Funkční bezpečnost.9. Další sítě (Profibus, Modbus).10. Ethernet a Průmyslový Ethernet - způsoby zajištění determinismu.11. Informační bezpečnost

Literatura

Zezulka F.: Automatizační prostředky. Skriptum PC DIR, 2000. (CS)Stallings W.: Handbook of Computer-Communication standards. Vol1. Macmillan Book, 1988 (EN)Zezulka F.: Prostředky průmyslové automatizace. Vutium, 2004 (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět by měl být schopen vysvětlit základní fyzikální a elektrotechnické principy mající vztah k zatěžování vedení (odpor, kapacita, indukčnost, impedance) a šíření signálu po vedení; analyzovat jednoduché elektronické obvody s pasivními součástkami a tranzistory; - diskutovat základní pojmy z oblasti pravděpodobnosti a statistiky; počítat pravděpodobnosti při sériovém a paralelním řazení komponent. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, dále je vhodné, aby studenti absolvovali buď MAUP nebo BPGA, případně aby měli předchozí zkušenost s používáním programovatelných automatů.

Garant

doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D.