Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Digitální televizní a rozhlasové systémy (FEKT-MDTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MDTV - Digitální televizní a rozhlasové systémy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s metodami a technickými prostředky pro přenos digitálního obrazu, zvuku a multimédií v satelitních, kabelových a zemských televizních a rozhlasových vysílacích sítích.

Osnova

Přednášky:1. Základy přenosu digitální televize a rozhlasu podle standardů DVB a DAB/DMB. 2. Digitalizace obrazových a zvukových signálů a aplikace LDTV, SDTV, HDTV.3. Metody komprese a zdrojového kódování obrazu a zvuku MPEG.4. Zabezpečení signálu digitální televize proti chybám při přenosu - FEC zabezpečení.5. Digitální modulace pro oblast DVB (M-PSK, M-QAM, multiplex OFDM).6. Standardy pro digitální televizní vysílání - DVB-S/S2, DVB-C/C2, DVB-T/T2.7. Digitální zemské a satelitní vysílání pro mobilní telefony - DVB-H/SH.8. Digitální rozhlasové vysílání a přenos zpráv a multimédií - DAB, DAB+, DMB.9. Televizní přijímače (set-top boxy) s digitálním zpracováním pro příjem DVB-T/T2.10. Televizní vysílače pro DVB-T/T2, vysílací sítě SFN a programové multiplexy.11. Vliv vlastností přenosových kanálů na kvalitu signálu a služeb digitální televize.12. Datové služby DVB - elektronický průvodce, interaktivita, MHP, DVB-IPDC, IPTV.Laboratorní cvičení:1. Digitalizace obrazu a komprese MPEG-2 a MPEG-4 AVC.2. Vliv zabezpečení signálu FEC při přenosu na kvalitu obrazu.3. Měření kvality signálu při terestrickém příjmu DVB-T.4. Měření parametrů přijímače a set-top boxu DVB-T.5. Měřící analyzátor transportního toku MPEG-2 TS.6. Konvertor paketů DVB-S na DVB-C a měření signálu digitální kabelové televize.7. Měření signálu při satelitním příjmu DVB-S/S2 z družice Astra (včetně HDTV).8. Měření chyb v transportním toku a kvalita obrazu při terestrickém příjmu DVB-T

Literatura

FISCHER, W. Digital Video and Audio Broadcasting Technology. A practical Engineering Guide (Third Edition). Springer, 2010. ISBN 978-3642116117. (EN)REIMERS, U. DVB. The Family of International Standards for Digital Video Broadcasting (Second Edition). Springer, 2005. ISBN 978-3540435457. (EN)HOEG, W., LAUTERBACH, T. Digital Audio Broadcasting. Principles and Applications of DAB, DAB+ and DMB (Third Edition). Willey, 2009. ISBN 978-0470510377. (EN)LEGÍŇ, M. Televizní technika DVB-T. BEN – technická literatura, Praha, 2006. ISBN 978-8073002046. (CS)BEDNÁŘ, J., GREGORA, P. Příjem DVB-T. BEN – technická literatura, Praha, 2007. ISBN 978-8073002213. (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen vysvětlit základní principy digitálního zpracování signálů a datové komunikace. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D.Ing. Ladislav Polák, Ph.D.