Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektrické stanice a vedení (FEKT-MESV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MESV - Elektrické stanice a vedení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače se současným stavem zařízení elektrických stanic především na úrovni vn a vvn, s důrazem na provoz a chránění transformátorů. Dále pak informovat o současných řídicích systémech elektrických stanic. Podat ucelený soubor informací o teoretických základech dimenzování rozvodných zařízení a vodičů.

Osnova

1. Elektrické stanice - druhy, základní pojmy a členění, funkční vazby jednotlivých částí2. Střídavé rozvodné zařízení – druhy a vybavení odboček, provozní manipulace, blokování přístrojů 3. Stanovení instalovaného výkonu transformátorů pro napájecí trafostanici, parametry transformátorů, projektová dokumentace.4. Provoz transformátorů – úbytek napětí, paralelní chod, ztráty, přetěžování, stanoviště transformátorů.5. Chránění transformátoru – princip a činnost rozdílové ochrany, chránění proti přetížení, kostrová ochrana.6. Řídicí systém rozvodny – hierarchické uspořádání, zařízení jednotlivých úrovní, chránění přípojnic.7. Uzemnění v elektrických stanicích – základní pojmy, návrh uzemnění, typy zemničů, uzemnění v distribučních stanicích vn/nn.8. Uzemnění v elektrických stanicích – teorie uzemnění, výpočet odporu jednoduchých zemničů a soustav zemničů9. HDO – účel, princip a provedení, vliv jednotlivých prvků sítě na šíření signálu.10. Dimenzování vodičů a kabelů v elektrickém rozvodu – jmenovitá zatížitelnost, teorie oteplení vodičů.11. Dimenzování vodičů a kabelů v elektrickém rozvodu – teorie dynamického namáhání vodičů během zkratu.12. Venkovní vedení – mechanika nesouměrně zavěšeného vodiče, stavová rovnice a způsoby jejího řešení, kritická teplota a rozpětí.

Literatura

KRYCHTÁLEK Z., PAUZA J.: Elektrické stanice, SNTL Praha 1989 (CS)VERNER, J.: Elektrické stanice a vedení, VUT Brno 1989 (CS)FECKO, Š. a kol. Elektrické siete - Vonkajšie silové vedenia. SVŠT v Bratislavě. 1990 (CS)ORSÁGOVÁ, J. Elektrické stanice a vedení. Elektronický učební text. VUT Brno 2009. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány základní znalosti o dimenzování silových vedení, schématech a provedeních rozvodných zařízení elektrických stanic. Student zapsaný v předmětu by měl umět popsat a vysvětlit princip činnosti a náhradní schéma transformátoru. Předpokládá se i jeho orientace ve funkčních principech základních typů ochran. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, ale je vhodné mít absolvovány kurzy Distribuce elektrické energie a Rozvodná zařízení.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.