Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika a diagnostika plazmatu (FEKT-MFPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MFPL - Fyzika a diagnostika plazmatu, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Získat všeobecný přehled o využití fyziky plazmatu v materiálových vědách a dalších inženýrských oborech.- Rozvíjet schopnosti řešit problémy plazmových technologií.- Rozpoznat úlohu moderní fyziky plazmatu v průmyslových procesech a technologiích.- Pochopit základní metody diagnostiky plazmatu ve zhášecích komorách spínacích přístrojů, plazmatronech a jiných zařízeních s plazmatem.

Osnova

1. Úvod fo fyziky plazmatu, historie, základní parametry.2. Technické aplikace plazmatu - přehled.3. Pohyb nabitých částic v polích.4. Základy kinetické teorie plynů.5. Systematika výbojů v plynech. 6. Elektrický oblouk, spínací oblouk.7. Diagnostika plazmatu. 8. Termodynamické a transportní vlastnosti plazmatu. 9. Neizotermické plazma.10. Plazma jako zdroj záření.11. Lasery. 12. Řízená termojaderná syntéza.13. Shrnutí, závěrečný test.

Literatura

F. F. Chen: Úvod do fyziky plazmatu, Academia, Praha, 1984 (CS)B. Gross, B. Grycz, K. Miklóssy: Technika plazmatu, SNTL, Praha, 1967 (CS)B. Gross: Měření vysokých teplot, SNTL, Praha, 1962 (CS)J. Kracík, J.B. Slavík, J. Tobiáš: Elektrické výboje, SNTL, Praha, 1964. (CS)M. I. Boulous, P. Fauchais, E. Pfender: Thermal Plasmas - Fundamentals and Applications, Plenum Press, New York, 1994. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia a platné přezkoušení pro kvalifikaci pracovníků pro samostatnou činnost (ve smyslu §6 Vyhlášky).

Garant

prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.doc. RNDr. Milada Bartlová, Ph.D.Mgr. Petr Kloc, Ph.D.doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D.