Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační a řídící systémy v elektroenergetice (FEKT-MIRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MIRS - Informační a řídící systémy v elektroenergetice, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům informace z oblasti informačních a komunikačních technologií, které se dnes používají v elektroenergetice, tedy např. v elektrárnách, teplárnách, rozvodnách, dispečincích, kogeneraci apod. V rámci kurzu se studenti dozví základní principy informačních a řídících systémů, nejčastěji používané topologie a aplikace implementované v elektrárnách, dispečincích popř. rozvodnách. Využití počítačových technologií, moderních komunikačních prostředků v energetice je nevyhnutelným procesem modernizace stávajících energetických zařízení a je naprostou samozřejmostí u zařízení nových. Studenti by měli mít představu, v jakém rozsahu a na jakých principech tyto systémy v praxi fungují. Studenti získají přehled o moderních přístupech k řízení složitých energetických systémů a budou umět pracovat s jednoduchými řídícími systémy, které se naučí sami programovat.

Osnova

1. Využití ICT v energetice, obecný přehled 2. Komunikační prostředky, přenos dat v sítích. 3. Zabezpečení komunikace, metody šifrování, digitální podpis. 4. Moderní počítačové sítě, služby sítí, model ISO - OSI 5. Průmyslové sítě a průmyslová rozhraní. 6. Obecná koncepce informačního systému, architektura klient-server. 7. Databázové systémy, základy jazyka SQL. 8. Řídicí systémy v jaderné elektrárně Temelín, obecný přehled, nasazení a využití ŘS. 9. SCADA systémy, vizualizace dat, přehled v praxi používaných systémů. 10. Logické programovatelné automaty, průmyslové řídicí systémy, měřicí a akční členy. 11. Parametrizační nástroje a programování řídicích systémů.12. Prezentace reálných systémů (eSADA - plánování a vyhodnocení hospodaření s en. zdroji, TechMon - monitoring údržby technických zařízení).

Literatura

Vlasák, R., Bulíčková, S.: Základy projektování informačních systémů. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0727- 1Vlach, J.: Řízení a vizualizace technologických procesů, Nakladatelství BEN – technická literatura, Praha 1999, ISBN 80-86056-66-X

Požadavky

Student, který si předmět zapíše, by měl být schopen vysvětlit základní zákony elektrotechniky, měl by mít znalosti z oblasti měření fyzikálních veličin pomocí elektrických senzorů a jejich digitalizací. Dále by měl student ovládat anglický jazyk na úrovni mírně pokročilý. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, ale je vhodné, aby studenti měli hlubší znalosti z oblasti výpočetní techniky, základy programování.

Garant

doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D.