Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce a technologie elektronických zařízení (FEKT-MKTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MKTE - Konstrukce a technologie elektronických zařízení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit se s postupem a s praktickými zásadami konstrukce elektronických přístrojů a zařízení jak po stránce elektrické, tak i mechanické - v podmínkách průmyslového podniku.Požadavky na elektronická zařízení a přístroje. Konstrukce a vlastnosti signálových spojů, napájecí zdroje a rozvody - odrušení a zemní smyčky. Parazitní jevy a jejich potlačení - vazby u vstupních a výstupních obvodů, parazitní kapacity a indukčnosti, termoelektrické napětí, přepětí na indukční zátěži, odrazy na vedení, přeslechy. Stínění proti elektrickému a magnetickému poli, ekvipotenciální stínění. Výběr součástek a aplikační doporučení - diskrétní prvky, operační zesilovače, komparátory, elektronické spínače, A/D a D/A převodníky, vzorkovače s pamětí, číslicové obvody, mikroprocesory. Mechanická konstrukce: řídicí, ovládací a indikační prvky - rozmístění na předním panelu, konstrukce přístrojových skříní, odvod tepla, termostaty. Plošné spoje, plošné drátové spoje, připojování vodičů a součástek. Bezpečnostní požadavky na konstrukci přístrojů. Zájemce získá konkrétní aplikační poznatky z konstrukce elektronických přístrojů, které se jinak získávají delší praxí ve vývoji. Přitom je kladen důraz na pochopení fyzikální podstaty parazitních jevů tak, aby poznatky bylo možné aplikovat i na jiné případy. Naučí se předvídat a odhalovat řadu problémů, které vznikají při vývoji nových přístrojů a to jak v části elektrické, tak i v oblasti mechanické konstrukce.

Osnova

1 - Ochrana průmyslového vlastnictví2 - Technická příprava výroby3 - Elektromagnetická kompatibilita (EMC)4 - Signálové spoje5 - Rozvod nápájení6 - Parazitní jevy7 - Stínění8 - Chlazení9 - Pájení10 - Plošné spoje 11 - Povrchová montáž12 - Diagnostika13 - Bezpečnostní požadavky 14 - Řízení jakosti

Literatura

Fowler, K.R.: Electronic instrument design, Oxford University Press, 1996 (EN)Williams, T.: EMC for product designers, Newnes, 1996 (EN)Ward,T. Angus, J.: Electronic product design,Chapman and Hall, 1996 (EN)CUEVAS, J.C. – SCHEER, E.: Molecular electronics. World Scientific Publishing Company, ISBN 9789814282598 (EN) (EN)PISACANE, V. L.: The space environment and its effects on space systems. AIAA (EN)ŠESTÁK, J. - STRNAD, Z. - TŘÍSKA, A.: Speciální technologie a materiály, Academia, Praha (CS)MUSIL, V. a kol.: Návrh a konstrukce elektronických zařízení. Molekulární elektronika. Prezentace projektu KISP. Brno 2014 (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

prof. Ing. Vladislav Musil, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladislav Musil, CSc.