Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvantová a laserová elektronika (FEKT-MKVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MKVE - Kvantová a laserová elektronika, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s kvantovou teorií a statistickou termodynamikou, objasnit interakci záření a látky, ukázat speciální vlastnosti laserového záření a vysvětlit princip funkce laserů. Dalším cílem je seznámit studenty s druhy laserů, jejich parametry a použitím, rozebrat účinky laserového záření na lidský organismus a ukázat využití laserů v lékařství, průmyslu a telekomunikacích.

Osnova

1. Úvod do kvantové elektroniky.2. Historie kvantové a laserové elektroniky.3. Základy kvantové a laserové elektroniky.4. Elementární částice a jejich základní vlastnosti.5. Schrödingerova rovnice.6. Statistická termodynamika.7. Interakce záření a látky.8. Optické rezonátory.9. Teorie laserů a LED.10. Plynové lasery.11. Pevnolátkové, kapalinové a polovodičové lasery.12. Aplikace laserové techniky (optické spoje, optické sensory).13. Budoucnost kvantové a laserové elektroniky.

Literatura

WILFERT,O. Optoelektronika. Skripta. UREL VUT v Brně, Brno 2002, ISBN 80-214-2264-5. (CS)WILFERT,O. Optoelektronika. Elektronický učební text. UREL VUT v Brně, Brno 2002, REL 023. (CS)HECHT,J. Understanding Lasers, IEEE PRESS, New York 1991. (EN)HOUSE,J.E. Fundamentals of Quantum Mechanics, Academic Press, London 1998. (EN)WILFERT, O. Kvantová a laserová elektronika. Učební text. UREL VUT v Brně, Brno 2012. (CS)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

Ing. Lucie Hudcová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc.Ing. Peter BarcíkIng. Aleš Dobesch