Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Distribuční a průmyslové sítě (FEKT-MMEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MMEZ - Distribuční a průmyslové sítě, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má studenty seznámit s projektováním a provozem distribučních a průmyslových sítí. Cílem je seznámit studenty s podstatou poruchových stavů těchto sítí a způsobu jejich chránění. V poslední části předmětu je záměrem přiblížit současně používané standardy pro hodnocení spolehlivosti dodávky elektrické energie.

Osnova

1. Charakteristika jednotlivých typů distribučních sítí, jejich vlastnosti a použití.2. Kompenzovaná sítˇ- konstrukce, ladění a dimenzování zhášecí tlumivky.3. Způsob lokalizace zemního spojení, ochrany při zemních spojeních.4. Charakteristiky napětí v DS, příčiny poklesů a přerušení napětí.5. Regulace napětí v distribuční síti.6. Připojování zdrojů rozptýlené výroby do distribučních sítí.7. Ochrany proti přepětí – druhy, použití, parametry, ochranná vzdálenost svodiče8. Ochrany distribučních a průmyslových sítí – nadproudové, srovnávací a distanční ochrany vedení, automatiky OZ.9. Ukazatele spolehlivosti jako náhodné veličiny.10. Nepřetržitost jako součást kvality dodávky, oceňování spolehlivosti.

Literatura

Horák, K.:Výpočet elektrických sítí, SNTL Praha 1980 (CS)TOMAN, P. a kol. Provoz distribučních sítí. ČVUT Praha 2011. (CS)Starý, I. Teorie spolehlivosti. ČVUT Praha, Praha, 1982 (CS)SZÖRÉNYI, G., at al. Third Benchmarking Report on Quality of Electricity Supply 2005. Council of European Energy Regulators, Bruxelles, 2005. (EN)Tůma, J., Rusek, S., Martínek, Z., Chemišinec, I. Goňo, R. Spolehlivost v elektroenergetice. Conte, Praha, 2006. ISBN 80-239-6483-6 (EN)

Požadavky

Student by měl znát principy řešení nesymetrických poruch v elektrických sítích, umět popsat a vysvětlit základní principy nadproudových a distančních ochran. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, ale je vhodné mít absolvován kurz Rozvodná zařízení.

Garant

Ing. David Topolánek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D.Ing. David Topolánek, Ph.D.