Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikrokontroléry pro pokročilé aplikace (FEKT-MMIA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MMIA - Mikrokontroléry pro pokročilé aplikace, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubit znalosti studentů v oblasti mikroprocesorové techniky a programování v jazyce C, seznámit je s některými pokročilými postupy pro mikrokontroléry AVR a naučit je navrhovat hardware a programovat firmware pro v praxi nejčastěji používané periferie.

Osnova

zdrojový kód a styl: Subversion, Doxygen; styl psaní kódujazyk C: konstanty a operátory, řídicí struktury, preprocesor, funkce, paměť a třídy, ukazatele, pole, řetězce, struct, union, enumjazyk C: bitové operace, inline, volatile, naked, stavový automat, Makefile a oddělený překladjazyk C: úvod do knihoven avr-libc, GCC, C pro AVR (ISR, PROGMEM apod.), printf a stdoutjazyk C: speciality v avr-libc, kombinace s ASM, knihovny pro LCD, UART, I2C, šifrováníZásady návrhu embedded systémů, RTOS (kooperativní RTOS se supersmyčkou, preemptivní FreeRTOS, CMSIS-RTOS)AVR jádro: jádro a paměti, zdroje hodin, úsporné režimy, WDT, BOR, přerušení, I/O porty; JTAG, ISP, bootloader, fuses, signature, calibrationAVR periferie: čítače/časovače (SysTick, pípák, PWM apod.), RTC, ADCAVR komunikace: UART (RS232/485), SPI, I2C, 1-wireperiferie: tlačítka, LED normální, LED multiplexní, rotační enkodér, textový displej, pípák, posuvné registryperiferie: grafický displej (KS0108, vektorová grafika, TV displeje); motory (DC motor, můstky, krokový motor, servo, BLDC)

Literatura

HEROUT, P. Učebnice jazyka C. České Budějovice: KOPP, 1994 (CS)FRÝZA, T., FEDRA, Z.., SEBESTA, J. Mikroprocesorová technika. Laboratorní cvičení. Skriptum UREL. Brno:FEKT, VUT v Brně, 2007 (CS)MANN, B. C pro mikrokontroléry. BEN, technická literatura, 2003 (CS)BARNETT, R., O'CULL, L., COX, S. Embedded C Programming and the Atmel AVR, 2e. Thomson Delmar Learning, NY 2007 (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:- popsat základní bloky mikroprocesoru a jejich funkci- sestavit jednoduchý program v jazyce C- sestavit program pro nastavení základních periferií, obsluhu přerušení a obsahující samostatné funkce a jejich volání- analyzovat jednoduché elektronické obvody s pasivními součástkami a tranzistory a zvolit odpovídající způsob připojení k mikrokontroleru.Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

Ing. Aleš Povalač, Ph.D.

Vyučující

Ing. Aleš Povalač, Ph.D.