Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování a identifikace (FEKT-MMID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MMID - Modelování a identifikace, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače se základními technikami používanými pro identifikaci dynamických systémů a s možnými úskalími. Získat představu o vlivu šumu působícího na soustavu na výsledky identifikace

Osnova

1. Úvod do problematiky identifikace dynamických systémů2. Neparametrické metody identifikace, korelační metody, získávání frekvenční charakteristiky.3. Vstupní signály, stupeň persistentního buzení, binární pseudonáhodná posloupnost. 4. Metoda nejmenších čtverců, odvození metody, geometrický význam, vlastnosti.5. Modely dynamických systémů. ARX, ARMAX, ARARX, obecný model, pseudolineární regrese.6. Rekurzivní MNČ. Numericky stabilní metody založené na odmocninové filtraci.7. Metody pomocných proměnných. Metoda se zpožděnými pozorováními, metoda s pomocným modelem.8. Metody založené na vybělení chyby predikce. Identifikace šumového modelu.9. Praktické poznámky k identifikaci. Předzpracování signálů.10. Identifikace pomocí neuronových sítí a fuzzy modelování.11. Další přístupy k identifikaci.12. Identifikace nelineárních dynamických systémů.13. Zopakování poznatků.

Literatura

Ljung, L.: System Identification, Theory for the User, Prentice Hall, 1987 (EN)Noskievič, P.: Modelování a identifikace systémů. Montanex Ostrava 1999 (CS)Fikar, M-Mikleš J.: Identifikácia systémov. STU Bratislava 1999 (SK)Soderstrom T., Stoica P.: System Identification. Prentice Hall International, 1989 (EN)Šimandl, M.: Identifikace systémů a filtrace. Západočeská univerzita v Plzni, 2001, ISBN 80-7082-170-1. (CS)Isemrann R., Munchhof M. : Identification of Dynamic Systems - An Introduction with Applications. Springer 978-540-78878-2, 2011. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D.Ing. Luděk Buchta