Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové obvodové principy pro návrh integrovaných systémů (FEKT-MOPI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MOPI - Nové obvodové principy pro návrh integrovaných systémů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je hlubší studium perspektivních směrů vývoje analogové techniky. Cílem nových obvodových principů je dosažení lepších parametrů analogových obvodů obvodovým řešením při dané technologii a rozměrech, které jsou většinou definovány převažující digitální technologií. Jedná se o nejvíce sledovanou problematiku současné analogové techniky.

Osnova

Nové obvodové principy pro návrh IO - MOPI1. Trendy používané při návrhu analogových obvodů s nízkým napájecím napětím a nízkou spotřebou. 2. MOS-rezistor jako náhrada pasivních rezistorů, princip řízení (master-slave), výhody, použití.3. MOS tranzistor řízený substrátovým hradlem (bulk-driven), princip, výhody a nevýhody, použití.4. MOS tranzistor s plovoucím hradlem (floating-gate), princip, výhody a nevýhody, použití.5. MOS tranzistor s kvazi plovoucím hradlem (quasi-floating-gate), princip, výhody a nevýhody, použití.6. Prvky vyšších řádů, memristory, použití, další vývoj.7. Zesilovač typu DDA (differential difference amplifier), princip, výhody, použití. 8. Digitálně řízený transkonduktor (Gm stage), princip, výhody, použití.9. Konvejory, princip, použití.10. Napěťové usměrňovače bez použití diod, princip (winner-take-all), výhody, použití.11. Požadavky na analogové obvody určené pro zpracování biologických signálů a vlastnosti biologických signálů.

Literatura

KHATEB, F.: New circuit principles for integrated system design. Prezentace projektu KISP. Brno 2015 (EN)MUSIL, V. a kol.: Nové obvodové principy pro návrh integrovaných systémů. Obvody v proudovém módu - případová studie. Elektronický text projektu KISP. Brno 2014 (CS)MUSIL, V. a kol.: Nové obvodové principy pro návrh integrovaných systémů. Nanoelektronika. Prezentace projektu KISP. Brno 2015 (CS)

Požadavky

- Základní až pokročilá znalost analogových obvodů je nezbytná (znalosti malosignálového modelu MOS tranzistoru, základních struktur a vlastností proudových zrcadel a napěťových referencí apod.).- Znalost práce s programem pro analýzu elektronických obvodů PSpice.

Garant

doc. Ing. et Ing. Fabian Khateb, Ph.D. et Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. et Ing. Fabian Khateb, Ph.D. et Ph.D.