Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizace regulátorů (FEKT-MOPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MOPR - Optimalizace regulátorů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit se formulovat inženýrský problém návrhu regulátoru jako optimalizační úlohu, nalézt řešení a správně ji interpretovat. Tento postup bude průběžně popsán klasickými i moderními metodami používanými v teorii automatického řízení a metody jejich nastavení. Základ pro porovnání tvoří varianty diskrétních PID regulátorů a jejich optimální nastavení parametrů. Moderní metody představují adaptivní, optimální a prediktivní regulátory a metodika jejich realizace a nastavení. Metody umělé inteligence zahrnují fuzzy regulátory a neuronové sítě a metodika jejich realizace a nastavení parametrů.

Osnova

Přednáška Fyzikální podstata řízeníDiskrétní PID regulátory a jejich varianty jako základní referenční regulátoryMetody adaptivního řízení, identifikace parametrů ARX modelu Automaticky se nastavující regulátor (STC)Optimální řízeníStavový regulátorDiskrétní kvadraticky optimální řízení, LQG metoda návrhu regulátoruZáklady fuzzy logiky, fuzzy regulátoryUmělé neuronové sítě, metody učení NSIdentifikace systémů pomocí neuronových sítíAdaptivní optimální regulátor s identifikací pomocí NS (kvantizační efekt)Řídicí algoritmy na bázi neuronových sítíPrediktivní a zpětnovazební strategie řízení, návrh prediktivního LQ regulátoruSpojitá a diskrétní filtrace signáluOptimální filtrace systému (Kalmanův filtr) Cvičení na poč. Seznámení s pracovištěm a s Automation studiem pro přímou implementaci řídicích algoritmů v reálném čase ve spojení MATLAB/Simulink – PLC B&R – fyzikální modelySeznámení s použitím S-funkcí v MATLABuPID regulátor, jeho varianty, optimalizace nastaveníIdentifikace parametrů ARX modelu v reálném časeZadání samostatného projektuRealizace automaticky se nastavujícího regulátoruNávrh LQ regulátoruMetody řešení algoritmu LQ regulátoruOvěření vlastností fuzzy regulátorůOvěření vlastností neuronových sítí v identifikaci a řízeníOvěření vlastností prediktivního regulátoru Realizace a ověření spojitých a diskrétních filtrůNávrh a ověření Kalmanova filtru Zhodnocení výsledků, zápočet

Literatura

Pivoňka, P.: Optimalizace regulátorů. Skriptum, VUT FEKT, Brno, 2005. (CS)Havlena, V.-Štecha, J.: Moderní teorie řízení, ČVUT Praha, 2000 (CS)Camacho, E. at all: Advanced control, Springer, 1997 (EN)Astrom, K.,J.,-WittenmarkB.:Adaptive Control, Addison Wesley, 1995 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia BC-AMT automatizace a měření.

Garant

prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc.Ing. Jakub Dokoupil, Ph.D.