Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pokročilé komunikační techniky (FEKT-MPKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MPKT - Pokročilé komunikační techniky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům ucelenou orientaci v oblastech pokročilých komunikačních technik, zejména na úrovní síťové vrstvy a aplikační vrstvy, v distribuovaných systémech a dále nahlédnout do specifických problematik jako je paralelní zpracování dat.

Osnova

1. Prohloubení znalosti TCP/IP. Síťová a transportní vrstva.2. Úloha síťové vrstvy s IP protokolem.3. Překlad adres v IP sítích (ARP, DHCP). 4. Překlad adres v IP sítích (NAT, DNS, mDNS, LLMNR).5. Protokoly pro zálohování dostupnosti výchozí brány.6. Multicastový přenos dat.7. Protokolová sada IPv6 (vlastnosti, zavádění, datagram, adresace).8. Protokolová sada IPv6 (působnost ICMPv6, DHCPv6, mobilita, multicast, směrování).9. Autonomní systémy, protokol BGP, multihoming, peering. 10. Distribuované systémy. 11. Procesy a systémy (návrh, popis, paralelismus). 12. Procesy a systémy (synchronizace, komunikace, výměna dat, návrh protokolu).

Literatura

Minoli, D., IP multicast with applications to IPTV and mobile DVB-H, John Wiley, Hoboken (USA), 2008. (EN)Satrapa, P., IPv6 - Internet Protocol verze 6, 3. vydání, Praha 2012. Dostupné online. (CS)Davies, J., Understanding IPv6, second edition, Microsoft Press, Redmond, 2008. (EN)Conlan, P. J., Cisco network professional´s advanced intenetworking guide, Wiley Publishing, Hoboken (USA), 2009. (EN)Jeřábek, J., Pokročilé komunikační techniky (MPKT). Skripta VUT v Brně, ISBN 978-80-214-4636-6, 2015. (CS)JEŘÁBEK, J., HOŠEK, J.: Protokoly komunikačních technik pro integrovanou výuku VUT a VŠB-TUO. Brno: VUT v Brně, 2014. s. 1-127. ISBN: 978-80-214-5070-7. (CS)Hošek, J. Pokročilé komunikační techniky - laboratorní cvičení. Brno: VUT v Brně, 2013. s. 1-129. ISBN: 978-80-214-4900-8. (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen: - využívat různé číselné soustavy a převody mezi nimi- vysvětlit a využívat základní jednotky běžné v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT), např. velikost dat, přenosová rychlost, - využívat základní pojmy z oblasti ICT, např. operační systém, paměť, proces,- popsat architekturu základních síťových modelů, tj. TCP/IP a ISO/OSI,- popsat základní aplikační protokoly pro přenos uživatelských dat ze sady TCP/IP,- vyjmenovat směrovací protokoly využívané na lokální úrovni.

Garant

Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.