Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podnikatelské minimum (FEKT-MPOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MPOM - Podnikatelské minimum, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit posluchače přehledově se základním právním rámcem podnikání dle živnostenského zákona a obchodního zákoníku v ČR. Seznámit posluchače s principy podvojného účetnictví a se zobrazením hospodářských operací v něm. Zhodnotit vypovídací schopnost účetních výkazů. Poukázat na některé podstatné rozdíly mezi účetním a daňovým pohledem na problematiku.

Osnova

Úvodní přednáška, náplň a cíle kurzu, aktualizace studijní literatury. Právní systém ČR ve vztahu k podnikání. Živnostenské podnikání v ČR, živnostenský zákon. Podnikání právnických osob, obch. zákoník. Obchodní společnosti v ČR podle obchodního zákoníku. Úvod do problematiky účetnictví. Zobrazení majetku a závazků firmy, rozvaha, hospodářské operace v rozvaze. Zavedení pojmu účet, práce s účty, podvojnost, souvztažnost. Základní účetní a daňové pojmy (příjmy, výdaje, náklady, výnosy, odpisy, oprávky). Základní schéma účtování ve výrobní firmě. Základní schéma účtování v obchodní firmě. Výsledovka, (interpretace hospodářského výsledku, souvislost s rozvahou). Metody pro tržní ocenění podniku, vztah k účetním údajům. Důležité aspekty vzájemného vztahu daňových a účetních předpisů. Závěrečná diskuse.

Literatura

Obchodní zákoník.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Pavel Legát, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Legát, CSc.