Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Properties and Production of Electrotechnic Materials (FEKT-MPPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MPPM - Properties and Production of Electrotechnic Materials, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je odborná jazyková příprava studentů na studium v angličtině a práci s požadavkem znalosti anglické terminologie v oblasti elektrotechniky se zaměřením na elektrotechnické materiály a jejich výrobu. Předmět je určen studentům se základními znalostmi anglické gramatiky a mluvené angličtiny.

Osnova

Struktura, složení a vlastnosti elektrotechnických materiálů.Kovy, jejich elektrická a tepelná vodivost. Elektrovodné materiály, materiály na rezistory a kontakty, příprava vinutí, termočlánky.Supravodivost, supravodiče 1. a 2. třídy, vysokoteplotní supravodiče.Magnetické materiály, teorie feromagnetického stavu, ztráty v magnetických materiálech.Magnetické materiály měkké a tvrdé, kovové magnetické materiály, ferity.Polovodiče v termodynamické rovnováze, koncentrace nosičů, vodivost polovodičů.Nerovnovážné stavy v polovodičích. Generačně rekombinační proces.Vlastnosti základních polovodičových struktur, přechod PN, kov-izolant-polovodič, kov-polovodič.Příprava polovodičových materiálů a struktur.Izolanty a dielektrika, polarizační mechanismy, dielektrikum ve ss. a stř. elektrickém poli.Vodivost a ztráty v izolantech, elektrický a tepelný průraz izolantů. Přehled tuhých, kapalných a plynných izolantů.Příprava keramických, skelných materiálů. Příprava plastů.

Literatura

L.H. Van Vlack, Elements of Materials Science and Engineering, 6th ed., Addison Wesley,1989. ISBN 0201093146, 610 p. (EN)P. Van Zant, Microchip Fabrication, 4th ed., McGraw-Hill, 2000. ISBN 007 1356363,632 p. (EN)

Požadavky

Znalost elektrotechnických materiálů na úrovni bakalářského předmětu Materiály a technická dokumentace.

Garant

doc. Ing. Josef Jirák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Jirák, CSc.