Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování silových a datových rozvodů (FEKT-MPSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MPSD - Projektování silových a datových rozvodů, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou projektování obecně, podat základní informace o požadavcích na projektanty a to jak obecně odborných tak legislativních a zákonných, seznámit studenty s tvorbou a náležitostmi projektové dokumentace, vysvětlit základní principy projektování silových zásuvkových a světelných obvodů a obvodů slaboproudých. Dále je cílem seznámit studenty s principem rozpočtování a oceňování prací a materiálů, principem funkce systémové elektroinstalace a principem funkce inteligentní budovy, včetně rozvodů zabezpečovacích a protipožárních. V neposlední řadě seznámení s principem ochrany proti přepětí a úderu blesku. Balík informací bude uzavírat případová studie realizace domu rezidenčního typu a ekonomický rozbor práce projektanta.

Osnova

Osnova přednášek:1. Úvodní hodina – organizace semestru2. Všeobecný úvod do projektování, specifika projektování v elektrotechnice, požadavky na samostatné projektování.3. Legislativa v projektování, normy a předpisy, bezpečnost práce a klasifikace způsobilosti pracovníků v elektrotechnice.4. Pojmy v projektování, projekt, projektová dokumentace, výkresová dokumentace, technická zpráva, rozdělení vlivů prostředí, kategorie prostorů.5. Projektování silových rozvodů, energetická bilance, dimenzování a jištění, projektování světelných obvodů, elektroinstalační materiál.6. Projektování slaboproudých, sdělovacích a lan sítí, souběhy, strukturovaná kabeláž, rušení a stínění vedení. Požadavky z pohledu elektromagnetické kompatibility.7. Výkazy výměr, rozpočty, oceňování prací a materiálů, kalkulace, kalkulační vzorce.8. Inteligentní elektrické instalace obecně, požadavky, projektování, programování.9. Inteligentní budovy, Building management system (BMS, iBMS), Building information modeling (BIM). (zvaná přednáška)10. Rozvody EZS a EPS, záložní zdroje energie, systémy nouzového osvětlení (zvaná přednáška).11. Ochrana před úderem blesku a ochrana proti přepětí. (zvaná přednáška)12. Případová studie realizace rezidenčního domu, ekonomický rozbor. (zvaná přednáška)13. Systémová elektroinstalace KNX-EIB, Teco, iNels apod. (zvaná přednáška)Cvičení odborného základu:1. Úvod do předmětu, Technická dokumentace, softwarová podpora projektování, Zadání projektu.Počítačová cvičení:2. Moderní projekční software (AutoCAD, AstraSW, EPLAN), projekční metody, podpora projektování.3. Základní instalační obvody: zásuvkové obvody, obvody pro pevně připojené spotřebiče. Návrh dispozice, instalační zóny, světelné obvody - návrh ovládaní a dispozice. Volba světelných zdrojů a svítidel, návrh osvětlovací soustavy - toková metoda.4. Kabely, kabelové trasy - konstrukce, návrh a pokládání, úložné systémy.5. Datové rozvody: počítačové sítě a komunikační sítě, LAN, tel. Návrh topologie, strukturované kabelové systémy, zabezpečovací a signalizační protipožární instalace, (EPS, EZS).6. Dimenzování a Jištění: Návrh rozváděče nízkého napětí a přístrojové vybavení, Elektrické ochrany v rozvodu NN, jističe, pojistky.7. Vnitřní přepěťové ochrany, ochrany před bleskem a atmosférickým přepětím.Laboratorní cvičení:8. Klasická elektroinstalace; Zapojení a ovládání světelných obvodů, Využití pulzních relé, Rozběh asynchronního motoru.9. Inteligentní elektroinstalace; INELS. Zapojení, programování a "oživení" inteligentní elektroinstalace.10. Inteligentní elektroinstalace Ego-n. Zapojení, programování a "oživení" inteligentní elektroinstalace.11. Inteligentní elektroinstalace KNX. Zapojení, programování a "oživení" inteligentní elektroinstalace.12. Inteligentní elektroinstalace KNX. Řízení osvětlení, využití protokolu DALI.13. Inteligentní elektroinstalace Teco, zabezpečovací systémy a další možné přístupné laboratorní úlohy.

Literatura

Dvořáček, K., Csirik, V.:Projektování elektrických zařízení, Praha IN-EL 1999Katalogy předních výrobců silnoproudých zařízení - Siemens, Schrack, Moeller, ABBPříručka pro projektování, montáže a revize, SALTEK 1998, 1999Bulletin IP ILPC 2012 Ochrana před bleskem v praxi (možno stáhnout z: www.soudniznalecelektro.cz)Gašparovský, D.: Elektrické rozvody a inštalácie. Bratislava, FEI STU 2001, 287 s. ISBN 802271528X, 9788022715287Elektrotechnické a telekomunikační instalace. Praha: Verlag Dashofer nakladatelství, s.r.o., 2006. ISBN 80-86897-06-0Electrical Wiring Residential, 17th Edition, Mullin/Simmons, ISBN10: 1-4354-9826-7, ISBN13: 978-1-4354-9826-6Lexikon Elektrotechnika, pracovní a učební pomůcka, Iris 2000Hrádek, Vladimír, Zákon o technických požadavcích na výrobky / Vladimír Hrádek, Oldřich Vobořil, Ostrava : Montanex, 2001, 187 s. ; 21 cm, 80-7225-047-7 (brož.)POLÁČEK, Dušan; PETRÁSEK, Alen; ČERMÁK, Václav. . Moderní elektroinstalace : elektroinstalační úložné materiály a jejich užití. Ostrava : Montanex, 1998. 207 s. : il. ISBN 80-85780-81-X.Burant J.; Požární bezpečnost elektrických instalací, IN-EL, Praha, 2004, ISBN 80-86230-33-3 Steinbauer M. & kol.; Bezpečnost v elektrotechnice, VUT Brno, 2009,Heřman J. & kol.; Elektrotechnické a telekomunikační instalace Verlag Dashofer, Praha 2007, ISBN 80-86897-06-0, GEISLER, Michal a kol. Bezdrátové ovládání elektrických spotřebičů. 2., dopl. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 2001. 111 s. ISBN 80-7300-013-X.HUDEC, Jaroslav. Přepětí a elektromagnetická kompatibilita. Vyd. 1. Hradec Králové: HAKEL, 1996, 229 s. ISBN 80-902201-0-x.Burant J.; Blesk a přepětí, systémová řešení ochran, FCC Public, Praha 2006, ISBN 80-86534-10-3 James Trulove, Sítě LAN, hardware, instalace a zapojení, ISBN 978-80-247-2098-2Další a další publikace a katalogy a školící materiály firem. např viz. http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba013/zabezpecovaci-systemy

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia. Dále je požadována základní znalost práce s CADovskými programy, tzn., kreslení 2D obrázků a schémat, práce s hladinami a objekty apod.

Garant

Ing. Branislav Bátora, Ph.D.

Vyučující

Ing. Branislav Bátora, Ph.D.