Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Robustní a algebraické řízení (FEKT-MRAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MRAL - Robustní a algebraické řízení, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Vybavit posluchače univerzálním nástrojem pro řešení úloh automatického řízení a seznámit je s problematikou robustního řízení.

Osnova

1. Úvod do problematiky2. Algebraická teorie, řešení polynomiální rovnice, obecné řešení, speciální řešení, podmínka řešitelnosti.3. Aplikace algebraických metod. Metoda PP, EMMP, třída stabilizujících regulátorů.4. Tvarování citlivostní funkce. Citlivostní funkce a zásoba stability v modulu, šablona na citlivostní funkci, doplňkové polynomy v regulátoru a v jeho návrhu. 5. Časově optimální diskrétní řízení. Ovládání, 1DOF, 2DOF, konečné a stabilní řízení s nenulovými počátečními podmínkami.6. Kvadraticky optimální diskrétní ovládání a řízení.7. Stochastické řízení. Návrh regulátoru na minimální rozptyl výstupu, způsob validace navrženého regulátoru, zobecněný regulátor na minimální rozptyl výstupu.8. Intervalové polynomy. Princip vyloučení nuly, množina hodnot, Michailov-Leonardovo kritérium stability, Charitonovy polynomy.9. Úvod do robustního řízení. Pojem robustnost, normy systémů a signálů, LFT, systémové matice a operace s nimi.10. Popis neurčitostí. Parametrické a neparametrické neurčitosti, jejich popis v programu Matlab Simulink. 11. Návrh regulátoru metodou smíšených citlivostních funkcí, GS regulátor.12. Opakování probraného učiva.

Literatura

Kučera:Algebraická teorie reg.,Academia Press (CS)Štecha, Havlena: Moderní teorie řízení, ČVUT Praha (CS)Doyle, Francis, Tannenbaum: Feedback Control Theory, Macmillan Publishing (EN)Scherer, Weiland: Linear matrix inequalities in control. DISC, 2000 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D.