Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy reálného času (FEKT-MRTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MRTS - Operační systémy reálného času, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s problematikou implementace řídicích algoritmů do 32bitových operačních systémů reálného času s důrazem na bezpečnost a spolehlivost řídicího systému.

Osnova

1. Klasické řízení a řídicí systémy. Řízení ve smyčce.2. Multitasking a operační systémy, přehled RTOS.3. Synchronizace (event, mutex, semafor, critical section, shared object).4. Deadlines (Race condition, deadlock, livelock, starvation, priority inversion).5. Plánovací algoritmy jednoduché a víceprocesorové architektury. Architektura x86 a ARM.6. Základní pojmy a definice v oblasti RTOS.7. Analýza parametrů RTOS, systémy řízené časem a událostmi.8. Analýza požadavků za řízení v reálném čase.9. Analýza, verifikace a syntéza úlohy. Determinismus řídicí úlohy.10. HMI systémy, vazba na real-time systémy.11. Správa paměti v RTOS.12. Faul-tolerant systémy.

Literatura

Douglas, B., P. Doing Hard Time, Reading, Mass.:Addison-Wesley, 2000 (EN)Li, Q., Yao, C. Real-Time Concepts for Embedded Systems:CMP Books, 2003 (EN)Chowdary, V. P. Simple Real-time Operating System: A Kernel Inside View for a Beginner, Trafford Publishing, 2007 (EN)http://www.taceo.eu/mrts (CS)

Požadavky

Posluchač by měl mít znalosti a zejména praktické dovednosti z programování v některém vyšším programovacím jazyce jako C, C++ nebo C#. Posluchač by měl být schopen provést samostatnou analýzu úlohy definované buďto slovně nebo pomocí vývojového či stavového diagramu a z provedené analýzy provést algoritmizaci a implementaci úlohy. Měl by mít základní přehled o číslicových obvodech, procesorové technice a o teorii řízení v rozsahu bakalářského studia elektrotechnického směru. Dále by měl mít posluchač znalosti z matematické statistiky, teorie pravděpodobnost, matematické analýzy a fyziky v rozsahu bakalářského studia libovolného směru. Velkou výhodou posluchače je schopnost a ochota pracovat samostatně nebo v týmu na projektu zabývající se problémem v oblastí řízení a regulace.

Garant

doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D.