Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systémy mobilních komunikací (FEKT-MSMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MSMK - Systémy mobilních komunikací, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s koncepcí a činností systémů mobilních komunikací pro datové přenosy, užívaných v současné době v naší republice i ve světě a naznačit směry, kterými se budou mobilní komunikace ubírat v blízké budoucnosti.

Osnova

1. Datové přenosy v mobilních sítích, obecný úvod do problematiky2. Mobilní systémy třetí generace - UMTS. 3. UMTS - Vývoj architektury systému (rel. 99, rel. 4, rel. 5)4. UMTS - Řízení rádiových prostředků.5. UMTS - rychlé datové přenosy HSPA 6. LTE - Long Term Evolution, 3GPP Release 08. Popis fyzické vrstvy.7. Architektura LTE, vlastnosti systému. 8. LTE - řízení přidělování rádiových prostředků. 9. Bezdrátové přístupové sítě (802.xx), Sítě WLAN 802.11a,b,g,n10. Standardy osobních bezdrátových sítí WPAN11. WiMAX a Mobile WiMAX - širokopásmové bezdrátové přístupové sítě.12. Konvergence sítí LTE a Mobile WiMAX, vývoj sítí 4G13. Sítě ITS (Intelligent Transportation System), komunikace Car2Car a Car2X

Literatura

PROKOPEC, J. Systémy mobilních komunikací: Sítě pro mobilní datové služby. Skriptum FEKT VUT v Brně, 2012. (CS)HILLEBRAND, F. (Ed.) GSM and UMTS: The Creation of Global Mobile Communication. Chichester (UK): Wiley, 2002. (EN)ERGEN, M. Mobile Broadband Including WiMAX and LTE. New York: Springer, 2009. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen popsat základní principy šíření elektromagnetických vln (vlastnosti přímé, odražené a prostorové vlny) a specifika různých kmitočtových pásem. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, předmět navazuje na bakalářský předmět BRMK.

Garant

Ing. Martin Slanina, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Slanina, Ph.D.Ing. Jiří Miloš, Ph.D.