Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezdrátové senzorové sítě (FEKT-MSSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MSSY - Bezdrátové senzorové sítě, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zavedení kurzu pro obor Elektronika a sdělovací technika má za cíl seznámit studenty s bezdrátovými sítěmi krátkého dosahu, tzv. WPAN sítěmi. Předmět má za úkol seznámit studenty s s jejich součástmi, a s jejich praktickým využitím. Studenti získají základní teoretickou a hlavně praktickou orientaci v oblasti moderní bezdrátové přenosové a senzorické techniky a pomocí řešení praktických příkladů si osvojí dovednosti ve vývoji senzorových komunikačních modulů.

Osnova

1: Úvod do předmětu Technologie WSN Architektura bezdrátové senzorové jednotky AVR mikrokontroléry a jejich I/O periférie Práce s registry2: Základy práce s časovači Časovače v komparačním režimu Obsluha přerušení LCD displeje3: Základy sériové komunikace USART SPI I2C4: Snímání dat z analogových senzorů Princip AD převodníků Analogový komparátor Práce s pamětí5: Základy bezdrátového přenosu dat Fyzická vrstva dle IEEE 802.15.4 Koexistence bezdrátových technologií Rádiový modul AT86RF2306: Linková vrstva dle IEEE 802.15.4 Definice zařízení v síti Ustanovení WPAN sítě CCA(Clear Channel Assesment) Přístupová metoda CSMA/CA Princip využívání Superrámců7: Energetická náročnost snímání a přenosu dat8: Úvod do protokolu Zigbee Síťová vrstva (směrování mesh a strom)9: Protokol Zigbee a zabezpečení sítě10:Lokalizace bezdrátových zařízení11: Technologie Bluetooth, WiFi, WirelessHART12: Odborné přednášky firem

Literatura

FARAHANI, Shahin. Zigbee Wireless Networks and Transceivers. [s.l.] : Elsevier, 2008. 329 s. ISBN (EN)Stojmenovic I., Handbook of Sensor Networks, Wiley,ISBN:13 978-0-471-68472-5, 2005. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

Ing. Milan Šimek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Milan Šimek, Ph.D.