Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Softwarové rádio (FEKT-MSWR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MSWR - Softwarové rádio, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s konceptem a praktickým použitím principu softwarového rádia. Cílem počítačových cvičení je získat praktické zkušenosti s implementací základních částí komunikačního řetězce. Studenti budou seznámeni s dostupnými softwarovými prostředky pro implementaci metod zpracování signálů v programovatelných logických obvodech.

Osnova

Přednášky:1. Koncept softwarového rádia, architektury vysílačů a přijímačů, pásmové vzorkování2. Reprezentace čísel, aritmetika v pevné řádové čárce, algoritums CORDIC3. Algoritmy FFT, knihovna DSP lib, vektorová signálová analýza4. Hardwarové prostředky pro implementaci softwarového rádia - DSP, FPGA 5. Softwarové prostředky pro simulaci a implementaci v FPA a DSP, Core gererator, System generator, úvod do VHDL6. Změna vzorkovacího kmitočtu, CIC filtry7. Neceločíselná interpolace signálu, Farrow interpolátor8. Číslicové filtry a jejich efektivní implementace v FPGA9. Základní bloky pro DSP v obvodech FPGA, frekvenční syntéza, směšovače10. Algoritmy pro synchronizaci a ekvalizaci v softwarovém rádiu11. Zpracování signálu v systémech OFDM12. Od softwarového ke kognitivnímu rádiu, dynamická alokace spektraPočítačová cvičení:1. analýza reálného komunikačního signálu pomocí vektorového analyzátoru2. Vývojové prostředí System generator pro FPGA Xilinx – základní bloky (aritmetika, DDS, filtry)3. Vývojové prostředí System generator pro FPGA Xilinx – FM demodulace4. Vývojové prostředí Code Composer Studio pro DSP - Implementace OFDM modulátoru 5. Kosimulace MATLAB-FPGA6. Vývojové prostředí Xilinx ISE, IP CoreGen, filtry7. BPSK/QPSK modulátor v obvodu FPGA8. Digitální filtry a bloky DSP48 9. Softwarově definované rádio USRP N200, GNU radio

Literatura

KENNINGTON, P.B., RF and baseband techniques for software defined radio, Artech House, 2005 (EN)REED, J.H., Software Radio: A Modern Approach to Radio Engineering, Prentice Hall, 2002 (EN)ŽALUD, V., Softwarové a kognitivní rádio (CS)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:- sestavit jednoduchý program v prostředí MATLAB- navrhnout jednoduchý filtr typu FIR- matematicky popsat signály základních číslicových modulací (PSK, QAM)- diskutovat základní pojmy z oblasti zpracování signálů- diskutovat výhody a nevýhody komunikačních technologií

Garant

doc. Ing. Roman Maršálek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Roman Maršálek, Ph.D.