Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výrobní procesy (FEKT-MVYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MVYP - Výrobní procesy, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s moderními technologickými procesy v elektrotechnickém průmyslu, jejich přednostmi i omezeními s vazbou na klasické technologie. V úvodu do počítačových podpor výrobních procesů budou studenti seznámeni s možnostmi využití počítačů ve výrobním procesu od návrhu součástí a zařízení až po komplexní automatizaci.

Osnova

Výroba vinutí, konstrukční a technologické problémy při výrobě vinutí a cívek, materiály pro vinutí, druhy vinutí, navíjecí stroje, impregnační procesy, materiály a zařízení. Technologie kovů, tváření za studena a za tepla, tažení drátů, svařování, pájení. Výroba vodivých spojů, způsoby připojování vodičů a prvků, materiály pro výrobu spojů. Povrchové úpravy materiálů, galvanické a bezproudové metody pokovování, pasivace povrchů kovů, moderní způsoby nanášení nátěrových hmot. Vlastnosti a výrobní procesy anizotropních látek, úvod do teorie piezoelektřiny, možnosti využití vybraných anizotropních materiálů.Elektronové procesy, získávání a řízení pohybu elektrických částic, účinky elektronového svazku, svařování kovů, tavení a odpařování kovů, obrábění elektronovým svazkem, využití chemických a dalších účinků elektronových svazků.Iontové procesy, získávání iontových svazků, naprašování a leptání, iontová implantace. Rentgenové procesy, vznik a vlastnosti rentgenového záření, rentgenová litografie, rentgenová diagnostika, radiační technologie. Jaderné procesy, základní pojmy, transmutace polovodičových materiálů, vytváření elektronicky aktivních struktur. Laserové procesy, teoretické základy činnosti laserů, rozdělení laserů, výkonové lasery, vlastnosti a některé aplikace laserů ve výrobních procesech. Ultraakustické procesy, fyzikální základy ultraakustiky, zdroje ultrazvuku. Využití účinků ultrazvuku. Ultrazvuková defektoskopie.Úvod do počítačových podpor výrobních procesů. Počítačové podpory výrobních procesů. Systémy Elektronické definice výrobku a řízení a správy výrobních dat.

Literatura

Šavel J.: Materiály a technologie v elektronice a elektrotechnice. BEN - technická literatura Praha 1999 (CS)Kazelle J. a kol.: Výrobní procesy. Elektronická skripta 2007 (CS)Askeland, R. D. The Science and Engineering of Materiále, PWS Publishing Copany Park Plaza, Boston, MA 02116-4324, 1994 (3. vydání), ISBN 0-534-93423-4. (EN)John Stark, Van Norstrand Reinhold, Engineering Information Management (EN)Kazelle J. a kol.: Výrobní procesy. Elektronická skripta 2015

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia a platné přezkoušení pro kvalifikaci pracovníků pro samostatnou činnost (ve smyslu §6 Vyhlášky). Předpolkádají se znalosti z předmětu "BEMV - Materiály a výrobní procesy".

Garant

prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc.