Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní péče (FEKT-MZDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-MZDP - Zdravotní péče, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Uvedení studentů primárně technického zaměření do lékařského prostředí a jejich seznámení se specifickými problémy provozu zdravotnického zařízení. Pohled na technické problémy provozu z hlediska zdravotnického personálu. Seznámení s podmínkami týmové práce za podmínek spolupráce odborníků z různých profesí. Získání základních znalostí z praktického provozu nemocnice.

Osnova

Přednášky:1. Úvod do problematiky oboru, seznámení se zdravotními systémy v čase, odlišnosti geografické, ekonomické, kulturní. Zdravotnictví a jiné odbornosti. Systém zdravotní péče v ČR. Členění zdravotnických odborností. Systém vzdělávání ve zdravotnictví. 2. Právní normy a otázky ve vztahu ke zdravotní péči. Informovanost pacienta. 3. Zdraví a choroba; definice. Chorobné stavy. Písemný test. 4. První pomoc; zdravotnická a technická. 5. Psychosomatické a civilizační choroby. 6. Hygiena, infekční choroby a epidemiologie. Sociální aspekty ve zdravotnictví. Písemný test. 7. Interní obory. 8. chirurgické obory. 9. Invazivní a neinvazivní diagnostické postupy. Písemný test. 10. Invazivní a neinvazivní terapeutické postupy. 11. Alternativní a netradiční medicina. Léčitelé. 12. Podmínky výzkumu a vědecké činnosti ve zdravotnictví. Diskuse k experimentu, euthanasii a k etickým otázkám ve zdravotnictví. Písemný test. 13. Volná přednáška v rámci oboru. Konzultace, zápočty.Laboratorní cvičení:1. Výuka na chirurgickém pracovišti. 2. Výuka na pracovišti očního lékařství. 3. Výuka na oddělení radioterapie. 4. Výuka v rámci lékařského komplementu a operačních sálů. 5. Nácvik první pomoci a resuscitace. 6. Výuka na pracovišti stomatochirurgie.

Literatura

HOLČÍK, J., A. ŽÁČEK a I. KOUPILOVÁ. Sociální lékařství. Brno: MU Brno, 1998. ISBN 80-210-0254-9. (CS)MUNZAROVÁ, Marta. Úvod do etiky a bioetiky. Brno: MU Brno, 1995. ISBN 80-210-3018-6. (CS)ASKIN, E. a E. MOORE. The Health Care Handbook, ACADEMIC PUBLISHING SERVICES, 2012

Požadavky

Jsou požadovány znalosti biologie člověka na úrovni středoškolského studia. Student by měl umět stručně popsat činnost základních systémů lidského organismu.

Garant

prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc.