Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plasma Physics and Diagnostics (FEKT-NFPL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NFPL - Plasma Physics and Diagnostics, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- Získat všeobecný přehled o využití fyziky plazmatu v materiálových vědách a dalších inženýrských oborech.- Rozvíjet schopnosti řešit problémy plazmových technologií.- Rozpoznat úlohu moderní fyziky plazmatu v průmyslových procesech a technologiích.- Pochopit základní metody diagnostiky plazmatu ve zhášecích komorách spínacích přístrojů, plazmatronech a jiných zařízeních s plazmatem.

Osnova

1. Úvod fo fyziky plazmatu, historie, základní parametry.2. Technické aplikace plazmatu - přehled.3. Pohyb nabitých částic v polích.4. Základy kinetické teorie plynů.5. Systematika výbojů v plynech. 6. Elektrický oblouk, spínací oblouk.7. Diagnostika plazmatu. 8. Termodynamické a transportní vlastnosti plazmatu. 9. Neizotermické plazma.10. Plazma jako zdroj záření.11. Lasery. 12. Řízená termojaderná syntéza.13. Shrnutí, závěrečný test.

Literatura

F. F. Chen: Úvod do fyziky plazmatu, Academia, Praha, 1984 (CS)B. Gross, B. Grycz, K. Miklóssy: Technika plazmatu, SNTL, Praha, 1967 (CS)B. Gross: Měření vysokých teplot, SNTL, Praha, 1962 (CS)J. Kracík, J.B. Slavík, J. Tobiáš: Elektrické výboje, SNTL, Praha, 1964. (CS)M. I. Boulous, P. Fauchais, E. Pfender: Thermal Plasmas - Fundamentals and Applications, Plenum Press, New York, 1994. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia a platné přezkoušení pro kvalifikaci pracovníků pro samostatnou činnost (ve smyslu §6 Vyhlášky).

Garant

prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladimír Aubrecht, CSc.