Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Distribuční a průmyslové sítě (FEKT-NMEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NMEZ - Distribuční a průmyslové sítě, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět má studenty seznámit s projektováním a provozem distribučních a průmyslových sítí. Cílem je seznámit studenty s podstatou poruchových stavů těchto sítí a způsobu jejich chránění. V poslední části předmětu je záměrem přiblížit současně používané standardy pro hodnocení spolehlivosti dodávky elektrické energie.

Osnova

1. Charakteristika jednotlivých typů distribučních sítí, jejich vlastnosti a použití.2. Kompenzovaná sítˇ- konstrukce, ladění a dimenzování zhášecí tlumivky.3. Způsob lokalizace zemního spojení, ochrany při zemních spojeních.4. Charakteristiky napětí v DS, příčiny poklesů a přerušení napětí.5. Regulace napětí v distribuční síti.6. Připojování zdrojů rozptýlené výroby do distribučních sítí.7. Ochrany proti přepětí – druhy, použití, parametry, ochranná vzdálenost svodiče8. Ochrany distribučních a průmyslových sítí – nadproudové, srovnávací a distanční ochrany vedení, automatiky OZ.9. Ukazatele spolehlivosti jako náhodné veličiny.10. Nepřetržitost jako součást kvality dodávky, oceňování spolehlivosti.

Literatura

McDONALD, J.,D.: Elektric substation Engineering. CRC Prss LLC 2003. ISBN 0-8493-1703-7 (EN)SEIP, G.,G. Electrical Instalation Handbook, WILEY 2000. ISBN 0-471-49435-6. (EN)SZÖRÉNYI, G., at al. Third Benchmarking Report on Quality of Electricity Supply 2005. Council of European Energy Regulators, Bruxelles, 2005. (EN)

Požadavky

Student by měl znát principy řešení nesymetrických poruch v elektrických sítích, umět popsat a vysvětlit základní principy nadproudových a distančních ochran. Obecně jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, ale je vhodné mít absolvován kurz Rozvodná zařízení.

Garant

Ing. David Topolánek, Ph.D.

Vyučující

Ing. David Topolánek, Ph.D.