Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biological system modelling (FEKT-NMOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NMOB - Biological system modelling, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní orientaci a dovednosti v oblasti návrhu matematických modelů biologických systémů, jejich analýzy, počítačové realizace a následné simulace.

Osnova

1. Modelování a simulace - základní pojmy, klasifikace modelů2. Modelování a simulace - identifikace parametrů modelu, způsoby popisu modelu3. Matematické a počítačové modely - analýza matematického modelu, počítačové modely a simulace4. Modely jednodruhových populací - spojité: Malthusův, Pearlův-Verhulstův a Hutchinsonové5. Modely jednodruhových populací - diskrétní: Malthusův, Pearlův-Verhulstův, Hutchinsonové a Leslieho6. Modely dvoudruhových populací - modely dravec-kořist: Lotky-Volterry a Kolmogorovův7. Modely dvoudruhových populací - modely konkurence a symbiózy8. Modely kardiovaskulárního systému - hemodynamické parametry, modely Windkessel9. Modely impulsu akčního napětí - model Hodgkin-Huxley10. Modely dýchacího systému - umělá plicní ventilace11. Farmakokinetické modely - kompartmentový model difuze, farmakokinetické parametry, jednokompartmentové modely12. Farmakokinetické modely - dvoukompartmentové a tříkompartmentové modely13. Epidemiologické modely - modely SIR, SEIR, SI a SIS.

Literatura

Murray, J.D.:Mathematical Biology,Springer Verlag, Berlin 1989. (EN)ALLMAN, E.S., RHODES, J.A.: Mathematical Models in Biology: An Introduction. Cambridge University Press, 2004. (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět by měl umět:• Analyzovat jednoduché elektrické obvody s využitím Ohmova zákona a Kirchhoffových zákonů• Nalézt analytické řešení jednoduchých diferenciálních rovnic• Řešit soustavy algebraických rovnic s využitím matic• Vytvořit jednoduchý program v prostředí MATLAB, který obsahuje cykly, podmínky a matematické rovnice

Garant

Ing. Martin Vítek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Vítek, Ph.D.