Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Low power electrical sources (FEKT-NMZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NMZE - Low power electrical sources, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení studentů s možnostmi a potenciálem využití malých zdrojů elektrické energie jako jsou fotovoltaické, větrné, vodní a kogenerační systémy v podmínkách udržitelného rozvoje. Objasnit problematiku začlenění těchto zdrojů do elektrizačních soustav a popsat jejich vliv na provoz elektrizační soustavy.

Osnova

PŘEDNÁŠKY:1. Úvod do problematiky malých zdrojů, výkonové bilance, energetický potenciál, Fotovoltaické systémy- současnost a budoucnost2. Návrh fotovoltaických systémů3. Výkonnost FVE, legislativa a předpisy, sluneční elektrárny4. Akumulace elektrické a tepelné energie5. Malé vodní elektrárny - energetický potenciál vodních toků na území ČR, základní rozdělení MVE, základní hydrologické výpočty6. Malé vodní elektrárny - provozní a elektrické parametry, začlenění MVE do elektrizační soustavy7. Větrné elektrárny - větrné podmínky Evropy a ČR (energetický potenciál větru na našem území), typy větrných elektráren, provozní a elektrické parametry8. Větrné elektrárny - regulace větrných motorů, vlivy VTE na provoz elektrizační soustavy, integrace VTE do elektrizační soustavy, ekonomika provozu9. Kogenerační jednotky (KJ) malého výkonu, používaná soustrojí KJ, konstrukce zařízení10. Kogenerační jednotky - připojení do napájecí sítě, rozbor startovního cyklu a provozních vlastností11. Biomasa - využití biopaliv pro malé elektrárny, zdroje biomasy, kombinované spalování biomasy, ekonomické posouzení systémů12. Vodík jako alternativní energetický nosič, palivové články - princip činnosti, energetické využití13. Energetické systémy pro nízkoenergetické stavby - tepelná čerpadla, hybridní energetické systémyLABORATORNÍ VÝUKA:- Měření vlastností fotovoltaického měniče- Měření vlastností Peltierova termoelektrického článku- Měření větrného motoru se Savoniovým rotorem- Skladování elektrické energie pomocí LiFePO4 a Pb akumulátoru- Energetický topný faktor tepelného čerpadla- Energetická bilance hybridního energetického systému- Exkurze na FVE a VtE- Exkurze na MVE POČÍTAČOVÁ CVIČENÍ:- Software pro návrh fotovoltaického systému- Modelování provozních stavů VtE- Semestrální projekt I a II- Semestrální projekt III

Literatura

Renewable Energy Focus Handbook, Team of authors, Elevier 2009, ISBN: 978-0-12-374705-1 (EN)Renewable Energy in Power Systems, Freis, L., Infield, D., Wiley 2008, ISBN: 978-0-470-01749-4 (EN)Renewable Energy, Sörensen, B., Academic Press 2011, ISBN:978-0-12-375025-9 (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia. Studenti musí být schopni vysvětlit a objasnit následující problematiku:- struktura a rozdělení elektrizační soustavy- základní energetické názvosloví- princip výroby elektrické energie

Garant

doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D.