Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Advanced methods of signal processing (FEKT-NMZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NMZS - Advanced methods of signal processing, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je porozumění principům vyšších metod zpracování signálů a jejich souvislostem a ukázání praktických aplikací.

Osnova

1. Identifikace náhodných signálů. Úvod do restaurace signálů, formalizovaná optimální LMS restaurace signálů ve sjednoceném pohledu2. Wienerův filtr v klasické i zobecněné diskretní reprezentaci3. Kálmánova filtrace skalární a vektorová, modelování zdrojů signálu4. Principy adaptivní filtrace, algoritmy adaptace5. Aplikace adaptivní filtrace a jejich typizace6. Úvod do nelineární filtrace - polynomiální a třídicí filtry, homomorfická filtrace a dekonvoluce, nelineární přizpůsobené filtry7. Úvod do neuronových sítí, jednotlivý neuron a jeho učení8. Dopředné vrstevnaté neuronové sítě s učením zpětným šířením chyby, sítě s radiální bází9. Sítě se vzájemnými vazbami: Hopfieldovy a Boltzmannovy sítě, soutěživé a Jordanovy sítě10. Samoorganizující se sítě, Kohonenovy mapy11. Aplikace neuronových sítí ve zpracování a analýze signálů a obrazů12. Analýza hlavních komponent ve zpracování signálů13. Analýza nezávislých komponent ve zpracování signálů.

Literatura

J.G.Proakis, et al.: Advanced digital signal processing. McMillan Publ. 1992J.Jan: Digital Signal Filtering, Analysis and Restoration. IEE Publishing, London, UK, 2000P.M.Clarkson: Optimal and Adaptive Signal Processing. CRC Press, 1993S. Haykin: Modern Filters. MacMillan Publ., 1990B.Mulgrew, P.M.Grant J.S.Thompson: Digital Signal Processing, Concepts and Applications, Mac-Millan Pres Ltd.1999V.K.Madisetti, D.B.Williams (eds.): The Digital Signal Processing Handbook. CRC Press & IEEE Press, 1998Vích,R., Smékal,Z.: Číslicové filtry. Academia Praha 2000, ISBN 80-200-0761-XB. Kosko (ed.): Neural Networks for signal processing. Prentice Hall 1992

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia, zejména číslicové zpracování signálů

Garant

prof. Ing. Jiří Jan, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Jiří Jan, CSc.