Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radio Links Design (FEKT-NNRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NNRS - Radio Links Design, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy šíření rádiových vln v reálných podmínkách, typy rádiových spojů a sítí, a principy návrhu rádiových spojů.

Osnova

1. Šíření rádiových vln a užití kmitočtového spektra.2. Elektromagnetická vlna, parametry antén, podmínky rádiového spojení.3. Šíření vln podél zemského povrchu, povrchová vlna, prostorová vlna.4. Pokrytí území rádiovým signálem.5. Návrh ionosférického spoje.6. Vliv troposféry na rádiový spoj.7. Přímá vlna, analogové mikrovlnné spoje.8. Digitání mikrovlnné spoje.9. Mobilní rádiová komunikace, celulární sítě.10. Modely šíření vln v makrobuňkách, mikrobuňkách a pikobuňkách.11. Modelování šíření vln metodou ray-tracing a ray-launching.12. Vliv rádiových vln na člověka, hygienické limity.

Literatura

BARCLAY, L. Propagation of Radiowaves 2nd Edition. IEE,United Kingdom, 2003. (EN)SIWIAK, K., Radiowave propagation and antennas for personal communication. Norwood: Artech House, 1995. (EN)

Požadavky

Jsou požadovány znalosti základů elektromagnetismu (elementární zdroje záření, parametry antén, šíření rovinné a kulové vlny v neomezeném prostředí, difrakce).

Garant

doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D.