Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Power transmission networks (FEKT-NPRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NPRS - Power transmission networks, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty se základními problémy přenosu elektrické energie.

Osnova

1) Vedení s rovnoměrně rozloženými parametry v ustáleném chodu. Exaktní metoda řešení vedení pomocí telegrafní rovnice. 2) Reálné a ideální vedení vvn a zvn, zvláštní případy jejich chodu.3) Prostorové rozložení napětí a proudu podél vedení a vlnový charakter jejich šíření. Vlnové pochody na ideálním vedení a jeho podélných a příčných nehomogenitách .4) Přepětí v elektrizační soustavě (ES). Náhrada prvků ES dvojbrany PI, T a Gama. Výpočet Blondelových konstant.5) Náhrada prvků ES dvojbrany. Řešení náhradních dvojbranů za vedení jako elektrický obvod a pomocí kaskádního tvaru rovnic dvojbranu. 6) Výkonově napěťová rovnice pro souměrné vedení a její řešení. Kaskádní a paralelní řazení dvojbranů. 7) Matematické modelování sítí vvn a zvn jako celku v ES. Podmínky určitosti chodu sítě. Výpočetní metody řešení ustáleného chodu sítě. 8) Gauss-Seidlova metoda řešení rovnic chodu sítě vvn a zvn.9) Tlumivky, kondenzátory a synchronní kompenzátory v ES.10) Přenosová schopnost a kompenzace parametrů vedení. Umístění kompenzačních prostředků. Změny parametrů vedení podle druhu kompenzace a použitého kompenzačního prostředku.11) Příklad výpočtu ustáleného chodu vedení zvn.12) Příklad výpočtu kompenzace parametrů vedení zvn.13) Příklad výpočtu vlnových pochodů vln u(x,t) a i (x,t) na ideálním vedení zvn.

Literatura

Saadat,H.:Power system analysis.McGraw-Hill,1999.Trojánek,Z.,Hájek,J.,Kvasnica,P.:Přechodné jevy v elektrizaních soustavách,SNTL/ALFA,1987.Reiss,L.,Malý,K.,Pavlíček,Z.,Němeček,F.:Teoretická elektroenergetika I,ALFA,1977.Reiss,L.,Malý,K.,Pavlíček,Z.,Bizík,J.:Teoretická elektroenergetika II,SNTL/ALFA,1978.

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc.