Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sensors of nonelectrical Quantity (FEKT-NSNV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NSNV - Sensors of nonelectrical Quantity, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je seznámit posluchače se základní teorií, principy a konstrukcí snímačů a poskytnout znalosti pro jejich návrh a optimální využití. Dále seznámit se základními problémovými oblastmi snímačové techniky (parazitní vlivy, kalibrace, diagnostika apod.). Hlavním úkolem kursu je inženýrská znalost základů snímačové informatiky.

Osnova

Definice oboru, popis jednotlivých veličin, využití v automatizační technice, robotice, defektoskopii a dalších oborech. Etalonáž základních veličin, měřicí kanál, systém, statická a dynamická měření fyzikálních veličin. Výhody měření neelektrických veličin elektrickými metodami. Definice snímače. Základní vlastnosti a požadavky. Fyzikální model snímače. Rozdělení snímačů. Snímače a měření polohy a rozměrů. Snímače a měření rychlosti a zrychlení (přímočaré, úhlové) Snímače a měření sil, tlaku a hmotnosti. Snímače a měření deformace a momentu síly. Snímače a měření vibrací, vibrační analýza (defektoskopie). Snímače a měření teploty, tepla, tepelného toku. Snímače a měření vlhkosti, hladiny a průtoku. Snímače a měření záření (ultrafialového, viditelného, infračerveného). Snímače a měření ionizujícího záření, složení látek a parametrů životního prostředí. Snímače a měření v zabezpečovací technice (monitorování, ochrana objektů atd.). Snímače a měření ostatních veličin, speciální metody a obvody pro měření fyzikálních veličin. Další směry rozvoje snímačové techniky. Fluidikové snímače, biosnímače a chemické snímače. Základní koncepce měřičů, konstrukční řešení. Měřící systémy pro sběr a zpracování měřených dat (protokoly, sběrnice).

Literatura

Není specifikováno.

Požadavky

Jsou požadované znalosti na úrovni bakalářského studia (BMFV) a platné přezkoušení pro kvalifikaci pracovníků pro samostatnou činnost (ve smyslu §6 Vyhlášky).Absolvent, který si zapíše kurz, by měl být chopen:- popsat jednotlivé druhy (typy) senzorů,- vysvětlit používané modulace u senzorů,- popsat a vyjmenovat analogové a číslicové senzory a metody měření,- vysvětlit interferenčni jevy a z nich vyplývající možnosti- diskutovat a vysvětlit jednotlivé typy interferometrů- definovat a navrhnout základní bloky měřicích systémů,- dokázat změřit základní fyzikální veličiny a- diskutovat aplikační možnosti, příp. další.Zájemce o kurz by měl být vybaven znalostmi základních fyzikálních a elektrotechnických principů.

Garant

doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc.