Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Electric Machines and Apparatus Design (FEKT-NSSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NSSP - Electric Machines and Apparatus Design, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je racionální, cílená aplikace teoretických znalostí při návrhu a konstrukci elektrických strojů a přístrojů.

Osnova

Elektrické stroje:1. Faktory ovlivňující návrh elektrických strojů.2. Magnetický obvod točivých strojů, transformátorů, mangetický obvod s permanentními magnety.3. Vinutí el. strojů a transformátorů.4. Asynchronní motor a metodika návrhu jeho hlavních rozměrů.5. Stejnosměrný motor a metodika návrhu jeho hlavních rozměrů.6. Transformátor a metodika návrhu jeho hlavních rozměrů.7. Synchronní motor s permanentními magnety a metodika návrhu jeho hlavních rozměrů.Cvičení v el. strojích:1. Praktická ukázka konstrukčního provedení různých el. strojů.2. Výroba magnetických obvodů el. strojů a transformátorů.3. Návrh hlavních částí transformátoru.4. Návrh asynchronního motoru (rozpracování zadané části).5. Návrh stejnosměrného motoru (rozpracování zadané části).6. Praktické posouzení elektromagnetického využití el. strojů.Elektrické přístroje:1. Praktické seznámení s různými typy elektrických přístrojů.2. Izolace elektrických přístrojů.3. Proudovodná dráha el. přístroje a silové účinky proudu.4. Tepelné účinky proudu na proudovodnou dráhu a přilehlé izolanty. 5. Kontrola ustáleného a krátkodobého oteplení v nejužším místě a v kontaktech.6. Návrh mechanizmu el. přístroje.Cvičení v el. přístrojích:1. Návrh izolace vybrané el. přístroje (materiály, vzdálenosti, základní rozměry přístroje).2. Výpočet základních parametrů proudovodné dráhy el. přístroje.3. Výpočet silových účinků na produovodnou dráhy a kontaky.4. Výpočet tepelných účinků, ustálené a krátkodobé oteplení.5. Návrh pohybového mechanizmu vybraného přístroje.

Literatura

T.E. Browne, jr.:Circuit interruption,Marcel Dekker,inc.Kopylov, I.P.:Stavba el. strojů,SNTL 1988Havelka, O.:Stavba el. přístrojů I.,VUTVávra a kol.:Stavba el. přístrojů II.,VUT

Požadavky

Jsou požadovány znalosti na úrovni bakalářského studia.

Garant

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc.