Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistika v telekomunikacích (FEKT-NSTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FEKT-NSTK - Statistika v telekomunikacích, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, Vysoké učení technické v Brně (VUT).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Navrhovaný předmět teoretické nástavby se zaměřuje na využití vybraných matematických metod v moderním zpracování komunikačních signálů a teorii bezdrátové komunikace. Cílem předmětu je prezentovat studentům magisterského studijního programu Elektronika a sdělovací technika specializovaný matematický aparát, který je nezbytný k pochopení principů moderní bezdrátové komunikace.

Osnova

1. Úvodní informace k předmětu, teorie pravděpodobnosti, závislé a nezávislé pokusy, podmíněná pravděpodobnost.2. Rozdělení jednorozměrné náhodné veličiny, charakteristiky náhodných veličin, míra neurčitosti.3. Rozdělení vícerozměrné náhodné veličiny4. Funkce spojitých náhodných veličin.5. Centrální limitní věta a zákon velkých čísel.6. Úvod do statistiky, bodový a intervalový odhad, intervaly spolehlivosti, 7. Testování hypotéz, parametrický a neparametrický přístup.8. Gaussovy směsné modely. 9. Náhodné procesy (stacionarita, ergodicita stacionárních procesů, energetické spektrum, Gaussův process).10. Transformace náhodných procesů.11. Ortogonální transformace, Karhunen-Loève transformace, PCA.12. Metody odhadu spektra (parametrické a neparametrické metody).13. Detekce signálů skrytých v šumech.

Literatura

ANDĚL, J., Statistická analýza časových řad. SNTL, Praha (CS)LEVIN, B.: Teorie náhodných procesů a její aplikace v radiotechnice, SNTL Praha (CS)GOPI, E., S.: Algorithm Collections for Digital Signal Processing Applications Using Matlab, Springer, 2007, 190 pp., ISBN 978-1-4020-6409-8 (EN)KAY, S.: Intuitive Probability and Random Processing using MATLAB, Springer 2005, 833 pp., ISBN 0-387-24157-4 (EN)STEHLÍKOVÁ, B. a kol.: Metodologie výzkumu a statistická inference. 9. vyd. Brno: Folia univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., 2009. II. ISBN 978-80-7375-362-7. (CS)KOBAYASHI, H. et al: Probability, random processes, and statistical analysis, Cambridge University Press, 2012, 780 pp., ISBN 978-0-521-89544-6 (EN)

Požadavky

Student, který si zapíše předmět, by měl být schopen:-Sestavit jednoduchý program v prostředí Matlab- Praktikovat matematické postupy výpočtu

Garant

doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D.